Astăzi, 3 februarie, a avut loc ședința „Secțiunea pentru probleme sociale și protecția creației a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene”, desfășurată pe platforma Zoom, din cauza pandemiei, la care au participat aproximativ 45 de reprezentanți ai conferințelor episcopale din Europa. Moldova a fost reprezentată de Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al diecezei.
Lucrările au fost începute de Mons. Paolo Crepaldi și Mons. Angelo Massafra, în calitatea sa de șef al secțiunilor CCEE privind protejarea creației și a problemelor sociale.
Acesta a fost urmat de un raport al Mons. Dario Edoardo Viganò, de la Academia Pontificală de Științe Sociale din Vatican, care a vorbit despre învățăturile Papei Francisc dprivind dezvoltarea umană și grija creației. Ulterior, prof. Adrian Civici, decanul Facultății de Economie din Albania, a intervenit și a prezentat câteva modele de dezvoltare economică.
Lucrările au fost închise de președintele CCEE Eminența Sa, Cardinalul Angelo Bagnasco.
Reflecția vorbitorilor a clarificat necesitatea de a avea o viziune socială a ceea ce se întâmplă în lume, dar întotdeauna prin Evanghelie, care ajută la înțelegerea realității. Creștinul angajat social poartă cu el puterea și mesajul Evangheliei și nu poate acționa fără convingere. Acolo unde mesajul creștin nu-și are forța din Evanghelie, cădem în materialism și ne îndepărtăm de Dumnezeu.
Biserica este chemată în fiecare zi să dea răspunsuri societății, care suferă sub greutatea materialismului și a egoismului. Atunci este necesar „să renaști din celălalt și să citești prin Cristos ceea ce se întâmplă în lume.
Pentru mesajul creștin cu privire la problemele sociale, Papa Francisc este acum un punct de referință clar, care trebuie ascultat și urmat.
Mons. Cesare Lodeserto a vorbit pe scurt amintind despre dificultățile din țările orientale de a înțelege că Evanghelia, un dar pentru toți creștinii, poate fi o cheie pentru îmbunătățirea societății și bunăstarea oamenilor.
A doua întâlnire este programată miercuri, 10 februarie, cu prezența altor vorbitori.
C. L.