Secțiunea pentru protecția minorităților naționale a Consiliului Europei a organizat o întâlnire cu unii reprezentanți ai asociațiilor minorităților naționale, în cadrul celei de-a V-a vizite de monitorizare a implementării Convenției-cadru de către Republica Moldova.
 
La întâlnire a fost invitată să participe și Dieceza de Chișinăui, care a fost reprezentată de Mons. Cesare Lodeserto și Iulia Iarîșeva.
 
Reprezentanții Consiliului Europei au fost interesați să fie informați despre situația comunităților religioase din Republica Moldova și despre eventualele relații ale diecezei catolice cu minoritățile naționale sau acțiuni care vizează aceste comunități.
 
Pe lângă reprezentanții diecezei, au fost invitați și delegați ai comunităților islamică, evreiască, romă și ucraineană.
 
În discursul său, Mons. Cesare Lodeserto a subliniat faptul că Moldova este de facto o țară multietnică din motive istorice, la fel ca și comunitatea catolică, din care fac parte polonezi, români, maghiari, ucraineni, lituanieni și chiar indieni.
 
Fenomenul migrației și creșterea numărului de familii mixte sporește această realitate.
 
În ceea ce o privește, Biserica Catolică din Moldova, care este ea însăși o minoritate religioasă, are misiunea de slujire a diferitelor realități etnice și, în opera sa pastorală și socială, este întotdeauna de mare ajutor.

C. L.