Primirea refugiaților ucraineni în structurile înființate de Dieceza de Chișinău prin efortul diverselor organizații care desfășoară activități sociale nu se rezumă doar la oferirea de servicii, de la masă la cazare și nu numai. Dar există și însoțire psihologică, momente de școlarizare cu minorii, activități de animație și chiar pentru cei care doresc, pentru că trebuie să fie întotdeauna o alegere liberă, un prilej de reflecție și rugăciune.
 
Femeile și copiii, care reprezintă majoritatea celor prezenți în aceste centre, simt nevoia de a fi însoțiți pe căi care să le permită să depășească îngrijorarea și frica, gândurile legate de cei dragi și incertitudinea viitorului.
 
Dimineața, copiii sunt implicați în lecții online, cu profesori ucraineni și se întâlnesc cu colegii lor de școală, dintre care mulți sunt deja plecați din țară. Experiența studiului de la distanță, dobândită în timpul pandemiei, continuă să fie un bun instrument de comunicare și formare.
 
Sunt organizate întâlniri de dialog în grup, cu două obiective de bază: reunirea refugiaților și evidențierea problemelor comune. Există și cei care se dedică gătitului, cărora le place să învețe o altă limbă, care colaborează la activitățile structurilor.
 
Este clar că majoritatea refugiaților sunt de confesiune ortodoxă, dar trebuie de spus că ei privesc cu interes la ceea ce face Biserica Catolică pentru ei, așa că, pe lângă mulțumirile aduse, vor să cunoască și să înțeleagă stilul de viață al unui preot catolic. Aceștia sunt surprinși de disponibilitatea și de grija pe care preoții catolici o dedică refugiaților, cum ar fi Pr. Vasile de la Centrul pentru refugiați deschis la Fundația „Casa Providenței” și Centrul „Fides”, Pr. Andrea și Pr. Sergio de la Fundația „Don Bosco” și Pr. Igor de la Fundația „Optima fide”.
 
Surorile Providenței, care se dedică cu iubire refugiaților din centrul în care lucrează, sunt o mărturie frumoasă.
 
Din parohii, de asemenea, vine mesajul unei mărturii de caritate foarte atente și grijulii. Pr. Mihai – Pr. Gabriel la Chișinău, Pr. Daniel la Orhei, Pr. Piotr și Pr. Marcin în Transnistria, Pr. Jacek la Bălți și Pr. Krzysztof la Ungheni.

C. L.