În zilele de 12 și 13 martie 2024, la Timișoara, a avut loc întâlnirea responsabililor pentru pastorația familiei din diecezele aparținând Conferinței Episcopilor din România. La întâlnire a participat, ca în fiecare an, și Sr. Paula Malciuc, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Familiei al diecezei noastre.
 
Preoți, persoane consacrate și laici din România și Republica Moldova, în total 52 de participanți, s-au întâlnit pentru a reflecta asupra diferitelor probleme ale pastorației familiei, sub îndrumarea episcopului de Timișoara, PS József-Csaba Pál, care este și președintele Comisiei pentru familie din cadrul Conferinței Episcopilor din România.
 
De asemenea, au mai participat Pr. dr. Fabian Măriuț din București și Pr. dr. Felician Tiba din Iași, în calitate de referenți ai Comisiei pentru familie din cadrul Conferinței Episcopilor din România. 
 
Fiecare dieceză și-a prezentat propriul proiect pastoral în beneficiul familiilor, iar discursul Sr. Paula Malciuc în cadrul adunării a fost un prilej pentru toți cei prezenți de a face cunoștință cu ceea ce se face Dieceza de Chișinău în acest domeniu. 
 
Momentul cheie a fost prezentarea părintelui Szénégető István cu tema „Formarea familiilor formatoare”, care a avut la bază documentul „Calea catecumenală pentru viața conjugală”. Pr. Szénégető István a prezentat importanța formării acelor cupluri care își asumă un rol activ în pregătirea altor cupluri pentru căsătorie, care însoțesc familiile și care merg alături de ele în toate situațiile de viață. Pr. István i-a încurajat pe toți cei prezenți să înceapă punerea în practică a metodelor și modalitățile de însoțire și de lucru prezentate în acest document. S-a vorbit, de asemenea, nevoia specială a prezenței active a preoților și a celor implicați în această slujire în viața familiilor.
 
Pr. István a arătat și latura practică și posibilele greșeli care se fac în această slujire. După prezentare, lucrul a continuat în grupuri mici. 
 
În a doua parte a zilei, au fost ascultate mărturiile cuplurilor despre viața de familie, despre locul lui Dumnezeu în viața lor, prin ce situații de criză au trecut și cum au ajuns la împăcare.
 
Momentele de rugăciune, de împărtășire a experiențelor, dar și de animație au îmbogățit adunarea pastorală, făcând din aceasta un adevărat eveniment de comuniune eclezială, după cum a menționat și episcopul József-Csaba Pál, care a amintit necesitatea de a trăi aceste două zile în fraternitate și prietenie, în stilul familiei creștine.
 
Prezența Sr. Paula Malciuc la evenimente internaționale, cum sunt cele organizate de Conferința Episcopilor din România sau de CCEE, sunt întotdeauna ocazii pozitive de a împărtăși experiențele altor realități ecleziale în implementarea pastorației familiilor. 
 
Următoarea întâlnire anuală este programată pentru 11-12 martie 2025, la Oradea.

C. L.