La 1 iulie 2020, la vârsta de 96 de ani, s-a întors în casa Tatălui Mons. Georg Ratzinger, fratele Papei emerit Benedict al XVI-lea. Cu această ocazie, Episcopul Anton Coșa, preoții, persoanele consacrate și întregul popor al lui Dumnezeu din Dieceza de Chișinău se unesc în rugăciune, împreună cu întreaga Biserică universală, pentru odihna veșnică și împărăția cerească a răposatului Georg Ratzinger. În aceleași timp, prin rugăciune, este alături de Papa emerit Benedict al XVI-lea în aceste momente de durere prin care îi este dat să treacă, exprimându-i sincere condoleanțe și cele mai alese sentimente de apropiere și suținere.
 
Amintim că la 18 iunie a.c., Papa emerit, în vârstă de 93 de ani, a efectuat o vizită privată la Regensburg, în țara sa natală Germania, tocmai cu scopul de a fi alături de fratele său Georg, grav bolnav, revenind în Mănăstirea „Mater Ecclesiae” la 22 iunie.
 
Cei doi frați, hirotoniți preoți în aceeași zi de 29 iunie 1951, au fost uniți nu doar prin legăturile de familie, ci și de aceeași slujire a lui Dumnezeu. În 2008, Benedict al XVI-lea a spus despre fratele său: „Încă de la naștere, fratele meu a fost pentru mine nu doar un tovarăș ci și un ghid de încredere. A reprezentat întotdeauna un punct de orientare și de referință, prin claritatea și hotărârea deciziilor sale”. La rândul său, Georg Ratzinger, într-un interviu din 2009, declara că „fratele meu și eu eram amândoi ministranți, amândoi slujeam la Liturghie. Ne-a fost clar repede, mai întâi mie și după aceea lui, că viața noastră avea să fie în slujba Bisericii”.
 
Și Sfântul Părinte Papa Francisc a ținut să aducă un cuvânt de susținere pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea, asigurându-l de rugăciune pentru fratele său răposat Georg și pentru el, Benedict al XVI-lea, „invocând de la Tatăl, prin mijlocirea fericitei Fecioare Maria, sprijinul speranței creștine și gingașa mângâiere divină”.
 
Funeraliile Mons. Georg Ratzinger vor avea loc la 8 iulie 2020, în Domul din Regensburg.
 
Pr. dr. Petru Ciobanu