De câteva zile venise vestea despre spitalizarea Pr. diacon Peter Coates, diacon permanent al Diecezei de Chișinău, care se întorsese de ceva timp în Darlington, Anglia, din cauza vârstei înaintate. În ultimele zile, Episcopul i-a invitat pe preoți să se roage pentru Pr. Peter, dar între timp a sosit vestea tristă a întoarcerii sale la Domnul.
 
Pr. Peter a împlinit 80 de ani la 7 iunie și, în ciuda depărtării de Republica Moldova, a rămas întotdeauna profund legat de Dieceza sa și a fost în contact permanent cu Episcopul.
 
Pr. Peter a venit în Republica Moldova pentru muncă, fiind un angajat în calitate de coordonator proiecte în programe europene pentru țările estice. În timpul șederii sale în Republica Moldova, în dialog cu Episcopul, și-a maturizat alegerea de a fi hirotonit diacon permanent, așa cum s-a și întâmplat la 6 ianuarie 2001. A fost primul diacon permanent al Diecezei de Chișinău.
 
Pr. Peter și-a desfășurat slujirea diaconală la Chișinău, alături de episcop și oriunde unde a fost trimis, combinând slujirea cu angajamentele profesionale și având-o mereu de partea sa pe soția sa iubitoare Kathleen, care l-a îngrijit cu afecțiune până în ultimul moment al vieții sale.
 
Starea sănătății și trecerea anilor l-au obligat să se întoarcă în Anglia, dar fără a rupe vreodată legătura profundă cu Biserica ce l-a susținut pe calea credinței și l-a făcut să descopere frumusețea diaconatului.
 
„L-am iubit întotdeauna – a spus Episcopul Anton Coșa la aflarea veștii despre decesul Pr. diacon Peter Coates – pentru că i-am apreciat deschiderea și seninătatea. Un om al lui Dumnezeu, care a lăsat urme de bunătate în inimile multora dintre noi, care am putut să-l cunoaștem și să-l apreciem”.
 
„Acum avem diaconul nostru în fața lui Dumnezeu – a continuat episcopul –, iar contemplarea feței Tatălui și rugăciunea pentru Dieceza de Chișinău va fi noua sa slujire diaconală. Acest gând umple de pace inima mea, chiar dacă nu pot să nu-mi arăt durerea”.
 
Episcopul, preoții, persoanele consacrate și toți cei care l-au cunoscut pe Pr. Diacon Peter Coates înalță la Dumnezeu o rugăciune pentru odihna sufletului său și își exprimă sentimentele de apropiere profundă față de soția sa, o femeie care l-a iubit și a mers alături de el pe calea credinței.
 
C. L.