Dieceza de Chișinău va fi prezentă la două evenimente importante din viața Bisericii, aducându-și mărturia și împărtășind-o cu celelalte realități bisericești prezente.
 
Primul eveniment va fi Convocarea mișcării Rinnovamento nello Spirito/Reînnoirea în Duh, care va avea loc la Rimini (Italia), în perioada 26-28 aprilie 2024, și la care vor participa, din partea Moldovei, Mons. Cesare Lodeserto și Ilie Zabica, directorul Fundației „Regina Pacis”.
 
În fața numeroasei adunări prezente la evenimentul de la Rimini, cei doi vorbitori vor prezenta colaborarea pastorală și misionară a Diecezei de Chișinău cu „Rinnovamento nello Spirito” și angajamentul Fundației „Regina Pacis” în primirea refugiaților ucraineni în clădirea pusă cu generozitate la dispoziție de mișcarea Reînnoirii în Duh.
 
Cel de-al doilea eveniment se va desfășura la Vatican, în perioada 28 aprilie - 2 mai 2024, cu ocazia întâlnirii internaționale „Parohi pentru Sinod”, dorită de Papa Francisc pentru a asculta vocea preoților implicați direct în viața pastorală. Trei sute de preoți din întreaga lume au fost invitați la această întâlnire, la care vor participa reprezentanți ai tuturor conferințelor episcopale, dar și ai Bisericilor care nu aparțin niciunei conferințe, cum este cazul Moldovei. 
 
Mons. Cesare Lodeserto va participa la evenimentul de la Vatican, reprezentând Moldova, Cipru, Estonia, Luxemburg, Principatul Monaco și Ucraina/Mukachevo, realități ecleziale europene care nu fac parte din nicio conferință episcopală.
 
Prezența își are importanța ei, pentru a aduce vocea unei realități bisericești mici și, în același timp, pentru a împărtăși experiențele altor Biserici, din care, în pofida posibilelor diferențe, există întotdeauna ceva din care se poate inspira.

C. L.