Dicasterul pentru Doctrina Credinței a publicat documentul intitulat
Dignitas infinita. Papa Francisc anunțase mai devreme despre publicarea unui document pe tema demnității și primatului persoanei umane. Papa Francisc îl inidcase, de asemenea, ca pe un text care „ne poate ajuta, ca Biserică, să fim mereu aproape de toți cei care, fără proclamații, în viața concretă de fiecare zi, luptă și plătesc în persoană pentru a apăra drepturile celor care nu contează. În fața diferitelor modalități actuale de eliminare sau de ignorare a celorlalți, suntem capabili să reacționăm cu un nou vis de fraternitate și de prietenie socială care nu se limitează la cuvinte”.
După cum afirmă card. Víctor Manuel Fernandez, prefect al Dicasterului pentru Doctrina Credinței, în prefața textului, documentul Dignitas infinita este rezultatul unui lung proces de reflecție și consultare, precum și având întotdeauna ca referință texte din magisteriul papal, printre care Fratelli tutti, unde Papa Francisc „a dorit să sublinieze cu o insistență deosebită că această demnitate există dincolo de orice circumstanțe, chemându-i pe toți să o apere în orice context cultural, în orice moment al existenței unei persoane, indiferent de orice deficiență fizică, psihologică, socială sau chiar morală”.
Documentul se dezvoltă subiectul în cadrul a patru capitole, în care se clarifică conceptul de demnitate și angajamentul Bisericii, chemată să proclame, să promoveze și să fie garantul demnității umane.
Cel de-al patrulea capitol propune reflecții asupra încălcărilor grave ale demnității umane, cum ar fi tragedia sărăciei, războiul, munca migranților, traficul de persoane, abuzul sexual, violența împotriva femeilor, avortul, maternitatea surogat, eutanasia și sinuciderea asistată, respingerea persoanelor cu handicap, teoriile gender, schimbarea de sex și violența digitală.
C. L.