La 4 februarie 2018, într-o după-amiază de duminică, familia saleziană din Dieceza de Chișinău a îmbrăcat straie de sărbătoare și i-a invitat și pe alții să se bucure alături de ei de comemorarea solemnă a sfântului lor fondator – sfântul Ioan Bosco.

Pentru început, pentru tinerii și copiii care beneficiază de susținerea Oratoriului „Don Bosco” din capitala țării, începând cu ora 15.00, s-au bucurat de jocuri, scenete, bansuri..., adică de un program potrivit lor, în stilul vesel pe care Don Bosco îl sugera în metoda lui educativă. Și cum orice sărbătoare trebuie să-l aibă în centru pe Cristos, începând cu ora 18.00, în biserica „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” a fost celebrată solemn, de Preasfințitul Anton Coșa, sfânta Liturghie în cinstea sfântului Ioan Bosco, la care, pe lângă enoriașii tinerii parohii din sectorul Botanica al Chișinăului, au luat parte și pelerini veniți din parohiile învecinate, precum și tinerii, copiii și animatorii centrului condus de frații salezieni.

La începutul sfintei Liturghii, Pr. Andrei Munteanu, directorul centrului, i-a salutat pe toți cei veniți la sărbătoare, după care, Preasfințitul Anton și-a exprimat și el bucuria de a fi alături de familia saleziană în acea seară, pentru a-i aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru darul sfântului Ioan Bosco făcut Bisericii universale și Bisericii noastre locale. Cuvântul de învățătură a fost adresat audienței tot de păstorul diecezei noastre, care a vorbit mai întâi despre bucuria pe care a avut-o când, acum 13 ani în urmă, doi frați salezieni – Pr. Sergiu Bergamin și Pr. Jacek Trzykoszko – au venit în Dieceza de Chișinău, punând începuturile operei saleziene în țara noastră. Apoi, pentru a exemplifica fragmentul evanghelic proclamat, care vorbea despre iubirea lui Isus față de copii, a relatat o întâmplare din viața lui Don Bosco. Și, chiar dacă situația din timpul lui Don Bosco nu mai este la fel ca aceea de azi, a menționat Preasfințitul Anton, inimile tinerilor și ale copiilor au rămas aceleași, fapt pentru care i-a îndemnat pe frații salezieni să-i iubească pe copiii și tinerii noștri așa cum i-a iubit Isus, așa cum i-a iubit și don Bosco.

Rugăciunea credincioșilor a fost una specială, invocațiile fiind citite de copiii și animatorii centrului și fiind îndreptate Tatălui ceresc, prin mijlocirea sfântului Ioan Bosco, spre necesitățile spirituale și materiale ale beneficiarilor Oratoriului „Don Bosco” și ale școlii de meserii curate de frații salezieni.

La sfârșitul celebrării, înainte de binecuvântarea solemnă cu relicva sfântului comemorat, Pr. Andrei Munteanu le-a mulțumit Preasfințitului Anton, preoților oaspeți și tuturor celor prezenți pentru că au binevoit să se alăture bucuriei lor, invitându-i pe toți la o agapă frățească în sala de jocuri a centrului.

Sfinte Ioan Bosco, roagă-te pentru noi!

Pr. Petru Ciobanu