În perioada 7-10 aprilie în oraşul german Dresda a avut loc un Seminar practic organizat de Asociaţia ”Iniţiativa Creştină pentru Europa” – www.freiwilligendienst.de, care promovează pe parcursul ultimilor 25 de ani voluntariatul internaţional în favoarea proiectelor sociale şi de caritate în Europa Centrală şi de Est. Datorită parteneriatului cu această organizaţie, pe parcursul a ultimilor ani, câţiva voluntari din Germania au activat şi activează actualmente în cadrul proiectelor sociale a Casei Providenţei. În particular, merita de menţionat angajamentul responsabil şi bunăvoinţă sinceră a tinerilor din Germania – Katrina Holst, Rebecca Oehme şi Michaela Schirrmeister, care se dedică misiunii ”Casei Providenţei” alături de alţi voluntari, împreună cu personal angajat şi comunitatea Surorilor Providenţei.
Directorul Fundaţiei de Binefacere ”Casa Providenţei” Părintele Diacon Edgar Vulpe, participând la acest eveniment, a subliniat importanţa stabilirii relaţiilor sincere cu candidaţii care, în particular doresc să realizeze o activitatea de voluntariat în instituţiile sociale în Moldova. Este foarte important de precizat (anticipat, până la sosirea voluntarului în ţară) toate aspectele ce ţin de organizarea muncii, orarul, motivaţia, criteriile etice, condiţiile de viaţă şi altele. Toate acestea, în ansamblu, vor contribui decisiv atât la eficacitatea serviciilor voluntarului spre binele celor nevoiaşi, cât şi la realizarea pozitivă a aspiraţiilor personale şi dezvoltarea umană a voluntarului.
Asociaţia ICE din Dresda promovează diverse activităţi sociale ale instituţiilor de caritate din Europa Centrală şi de Est unde există necesitate de susţinere din partea voluntarilor, în care s-ar putea implica şi tinerii din Germania. Programele voluntariatului internaţional sunt susţinute parţial şi de statul german, promovând astfel principiile solidarităţii. Perioada serviciului de voluntariat este de un an.
În Republica Moldova de asemenea sunt diferite asociaţii care activează în domeniul voluntariatului, atât pentru beneficiarii din ţara noastră, cât şi pe plan internaţional. Reieşind din experienţa de recrutare a mai multor voluntari din Moldova şi de peste hotare, Fundaţia de Binefacere ”Casa Providenţei” recomandă pentru o colaborare în acest domeniu, în primul rând Asociaţia Voluntariatului Internaţional – www.avimd.org şi Asociaţia obştească ”ADVIT” – www.voluntariat.md/rom/advit.html. Datorită colaborării menţionate, în cadrul activităţilor sociale a ”Casei Providenţei”, pe parcursul a mai multor ani, au activat voluntarii din Germania, Italia, Franţa, Olanda, Suedia, Norvegia, Polonia.