Venim, o Preacurată, cu inimi iubitoare,
Să-ți punem fiecare o floare la altar.
 
Iubiți cinstitori ai Mariei!
 
 
Una dintre florile care nu numai că măresc buchetul de flori adus Preacuratei, dar chiar o înnobilează pe Maria este floarea ASCULTĂRII. Da, Fecioara ascultătoare este cel mai frumos titlu de glorie pe care îl putem da Mariei. Ea este mai lăudabilă pentru ascultare, decât și pentru numele de Mamă a lui Dumnezeu. Acest lucru îl spune chiar Isus, Fiul ei. Iată cum:
 
Citim în Sfânta Carte, mai exact în Evanghelia după Luca, că, după ce Isus a vindecat un posedat de diavol, o voce feminină, care a văzut minunea, a exclamat: Fericit sânul care te-a purtat și pieptul care te-a hrănit. Dar Isus a replicat: Mai fericit este acela care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și îl împlinește (Lc 11,27-28).
 
Iată, dragi cinstitori ai Mariei, esența credinței Mariei și esența credinței noastre: ascultarea, care place mai mult lui Dumnezeu, chiar și decât jertfa. Ascultarea lui Dumnezeu, înseamnă ÎMPLINIREA CUVÂNTULUI.
 
Fiți nu numai ascultători, dar și împlinitori ai cuvântului, îi îndemna sfântul Paul pe corinteni. Cred că e binevenită o mică precizare, și anume că ascultarea se deosebește de funcția biologică a urechii, care AUDE. Ascultarea se face nu cu urechea, ci cu inima și voința, care, în Sfânta Scriptură, înseamnă pur și simplu: a împlini voința lui Dumnezeu.
 
Citim în Cartea întâi a lui Samuel că lui îi place mai mult ascultarea decât jertfa. Porunca iubirii din Cartea Deuteronomului începe cu porunca ASCULTĂRII: Ascultă Israele! Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta. Sfântul Petru, în fața autorităților civile, spune: Mai degrabă ascultăm de Dumnezeu decât mde oameni. Sfântul Paul ne spune că Isus însuși a fost ascultător până la moartea pe cruce
 
Maria a împlinit întru totul voința lui Dumnezeu. De aceea ascultarea Mariei a precedat până și faptul de a deveni Mama lui Dumnezeu. Întâi a ascultat, adică a împlinit voia lui Dumnezeu: Facă-se mie după cuvântul tău, după, voia ta! Și numai după aceea a devenit mamă.
 
În felul acesta Maria, noua Evă, repară neascultarea primei Eve prin care a intrat păcatul și moarte în viața omului, în sensul că ascultarea ei permite venirea în lume a Cuvântului veșnic, Isus Cristos, care va reda oamenilor iertarea păcatelor și viața veșnică.
 
Viața Mariei a fost o ascultare continuă a cuvântului lui Dumnezeu. Despre aceasta putem citi și în alte locuri din sfintele Evanghelii, dar eu aș aminti mai ales mențiunea pe care sfântul evanghelist Luca o face cu privire la ascultarea Mariei. Spune el: Iar Maria păstra aceste cuvinte și se gândea la ele în inima ei.
 
În luna mai, dedicată Mariei, creștinul este chemat să reducă mișcările frenetice ale vieții și să se oprească în fața Mariei ca s-o asculte și mai ales să învețe să asculte ca Maria.
 
Pr. Ștefan Socaciu