Suntem în Duminica Divinei Îndurări. Evanghelia relatează despre apariția lui Isus înviat discipolilor, cărora le dă Duhul ce-l eliberează pe om de rău: „Primiţi-l pe Duhul Sfânt! Cărora le veţi ierta păcatele, le vor fi iertate” (In 20,19-31). Este nevoie de Dumnezeu pentru a câștiga bătălia pe care omul o duce în inima sa, chiar dacă trăiește cu iluzia că o poate câștiga singur. În schimb, este nevoie de Dumnezeu Tatăl pentru a se putea naște din nou.

Așadar, trebuie să ne lăsăm conduși de harul mântuirii milostive, pe care îl putem înțelege și contempla în mâinile și coasta celui ce a murit pentru noi, dar acum trăiește veșnic: „Zicând aceasta, le-a arătat mâinile şi coasta. Discipolii s-au bucurat văzându-l pe Domnul”. Darul Îndurării vine de la cel ce și-a dat viața pentru noi. Tatăl l-a dat pe Fiul pentru mântuirea noastră, iar Fiul ne-a iubit până la moarte și, înviat, vine în întâmpinarea noastră.

În această duminică vorbim despre îndurare și nu o putem nega: „Cărora le veţi ţine, le vor fi ţinute”. Discipolii au primit responsabilitatea de a fi canale ale îndurării lui Dumnezeu, dar și noi, creștinii, avem aceeași responsabilitate, pentru că l-am cunoscut și l-am văzut pe Domnul înviat. Chiar și necredincioșii, precum Toma, trebuie să aibă aceeași experiență, cea a rănilor lui Isus.

Această lume are nevoie de îndurare mai mult decât de orice altceva. Fără milostivire, relațiile, căsătoriile, prietenia, coeziunea socială se destramă. Poți crește un copil fără iertare? Fără îndurare nu poți trăi. Acesta este mesajul minunat al Duminicii Divinei Îndurări: creșterea milostivirii în om, pentru a fi capabil de o iubire adevărată în lume, care-l leagă pe om de Dumnezeu și pe oameni între ei.

C. L.