„Pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi” (Mc 14,7). Aceasta este tema pe care Papa Francisc a ales-o pentru cea de-a 5-a ediții a Zilei Mondiale a Săracilor, care va fi celebrată duminică, 14 noiembrie.
În luna iunie, Sfântul Părinte a transmis mesajul său pentru această zi, amintind că săracii sunt un motiv de reflecție în viața Bisericii: „Săracii din orice condiție și orice latitudine ne evanghelizează, pentru că permit să redescoperim în mod mereu nou trăsăturile cele mai genuine ale feței Tatălui. Ei au multe să ne învețe. În afară de a fi părtași de sensus fidei, cu propriile suferințe îl cunosc pe Cristos suferind. Este necesar ca toți să ne lăsăm evanghelizați de ei” (13 iunie 2021).
Totodată, papa amintește cât de mult a făcut Isus pentru cei săraci și care a fost atitudinea lui în timpul vieții sale pământești: „Fața lui Dumnezeu pe care el o revelează este aceea a unui Tată pentru săraci și aproape de săraci... Isus nu numai că este de partea săracilor, ci împărtășește cu ei aceeași soartă. Aceasta este o învățătură puternică și pentru discipolii săi din orice timp. Cuvintele sale „pe săraci îi aveți totdeauna cu voi” indică și acest lucru: prezența lor în mijlocul nostru este constantă, dar nu trebuie să inducă la o obișnuință care devine indiferență, ci să implice într-o împărtășire de viață care nu admite delegări. Săracii nu sunt persoane „străine” de comunitate, ci frați și surori cu care trebuie împărtășită suferința”.
Dorința papei este ca sărbătorirea acestei zile să reprezinte un moment de creștere a comunității în atenția către cei săraci: „Îmi doresc ca Ziua Mondială a Săracilor, ajunsă de acum la a cincea sa celebrare, să se poată înrădăcina tot mai mult în Bisericile noastre locale și să se deschidă la o mișcare de evanghelizare care să-i întâlnească în primă instanță pe săraci acolo unde se află ei. Nu putem aștepta ca să bată la ușa noastră, este urgent să ajungem la ei în casele lor, în spitale și în reședințele de asistență, pe străzi și în colțurile întunecate unde se ascund uneori, în centrele de refugiu și de primire”.
„Și noi vrem să fim o Biserică în ieșire – a comentat episcopul Anton Coșa – care știe să meargă să-i întâlnească pe cei săraci acolo unde trăiesc și suferă. O Biserică ce știe și să dialogheze cu săracii și acesta este un aspect foarte important în acest timp al drumului sinodal”.
„Comunitatea noastră eclezială – a spus episcopul de Chișinău – simte responsabilitatea față de cei săraci și mulți sunt angajați în această iubire tăcută și concretă față de ei, de la preoți la persoane consacrate și la diferitele organizații sociale existente. Întotdeauna simțim responsabilitatea de a face și mai mult, pentru că săracii sunt acolo și așteaptă”.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor, episcopul a transmis, în primul rând, un mesaj preoților, îndemnând-i să trăiască acest eveniment într-un mod intens și concret. De asemenea, a invitat un grup de oameni săraci la Catedrală, sâmbătă, 13 noiembrie, pentru a împărtăși darul Euharistiei și după liturghie pâinea carității. Un moment de rugăciune pentru caritate. Pe lângă săraci, vor fi prezenți și unii preoți, persoane consacrate și credincioși angajați în opere de caritate.
C. L.