Duminică, 16 mai va fi celebrată a 55-a ediție a Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale, și pentru această ocazie, Papa Francisc a ales cuvintele din Evanghelia după Ioan: „Vino şi vezi!”. În acest an, Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale va avea următorul titlu: „A comunica întâlnind persoanele unde și cum sunt”.
Perioada de pandemie a impus respectarea distanțării sociale, astfel încât doar comunicațiile sociale au făcut posibilă apropierea necesară pentru a recunoaște ceea ce este esențial și pentru a înțelege cu adevărat semnificația lucrurilor, este scris în mesajul Sfântului Scaun cu această ocazie.
În chemarea primilor discipoli, cu Isus care merge să-i întâlnească și îi îndeamnă să-l urmeze, vedem și îndemnul de a folosi toate mijloacele de comunicare, în toate formele lor, pentru a ajunge la oameni așa cum sunt ei și acolo unde trăiesc ei.
Papa Francisc, în mesajul său, amintește în primul rând despre curajul jurnaliștilor, care sunt adesea și victime ale violenței. În același timp, indică spre cazurile de utilizare incorectă a internetului, cu riscurile sale și la fel de multă violență.
Papa a reamintit, de asemenea, valoarea relației umane directe: „Nimic nu înlocuiește faptul de a vedea personal. În comunicare nimic nu poate înlocui vreodată complet faptul de a vedea personal. Unele lucruri se pot învăța numai experimentându-le. De fapt, nu se comunică numai prin cuvinte, ci cu ochii, cu tonul vocii, cu gesturile”.
„Pentru Dieceza de Chișinău, comunicarea este importantă - a spus PS Anton Coșa – și o realizăm cu resursele pe care le avem și cu un grup de lucru care lucrează în primul rând la site-ul web, ce crește treptat. Sun, de asemenea, utilizate rețelelor sociale, care sunt o altă formă interesantă de comunicare. Dar, cum a spus și Papa, comunicarea adevărată este cea directă dintre preoți și credincioși, aducându-le ultimilor vestirea cuvântului”.
Rugăciune pentru duminica viitoare:
Doamne, învață-ne să ieșim din noi înșine
și să pornim în căutarea adevărului.
Învață-ne să mergem și să vedem,
învață-ne să ascultăm,
să nu cultivăm prejudecăți,
să nu tragem concluzii grăbite.
Învață-ne să mergem acolo unde nimeni nu vrea să meargă,
să ne luăm timp pentru a înțelege,
să dăm atenție esențialului,
să nu ne lăsăm distrași de superfluu,
să distingem aparența înșelătoare de adevăr.
Dă-ne harul să recunoaștem locuințele tale în lume
și onestitatea de a relata ceea ce am văzut.
C. L.