„Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39); aceasta este tema Mesajului Sfântului Părinte adresat tinerilor cu ocazia celei de-a 37-a ediții a Zilei Mondiale a Tineretului, pe care Dieceza de Chișinău a celebrat-o deja la Râbnița, la 28 august 2022, și care va fi celebrată în alte Biserici locale la 20 noiembrie 2022, iar la nivel internațional la Lisabona, între 1 și 6 august 2023.
 
La 20 noiembrie, în solemnitatea lui „Cristos, Rege Universului”, va începe parcursul spre Lisabona, mai ales pentru tinerii care doresc să participe, grație colaborării Comisiei diecezane pentru Copii și Tineret, care a prezentat deja programul, obiectivele și mai ales angajamentul formativ pe care trebuie să-l aibă drumul de pregătire spre evenimentul din Portugalia cu ocazia cursului de formare a clerului.
 
Mesajul Papei Francisc s-a axat pe verbul a se ridica, îndemnându-i pe tineri să mediteze împreună asupra episodului biblic în care, după vestire, tânăra Fecioară Maria se ridică și pornește în vizită la verișoara sa Elisabeta.
 
Papa scrie: „Maica Domnului este modelul tinerilor în mișcare, nu imobili în fața oglinzii contemplându-și propria imagine sau „prinși” în plase. Ea privește numai spre exterior”.
 
Cuvintele Sfântului Părinte ne încurajează să pornim spre noi întâlniri, să împărtășim bucuria apropierii lui Cristos, să depășim distanțele dintre oameni și generații și să răspundem cu creativitate la provocările lumii de astăzi, lovită de pandemii și războaie.
 
Mesajul este, de asemenea, un îndemn călduros adresat tinerilor de a participa la următoarea ediție a Zilei Mondiale a Tineretului, care va fi un moment pentru a redescoperi împreună „bucuria îmbrățișării fraterne între popoare și între generații, îmbrățișarea reconcilierii și a păcii, îmbrățișarea unei noi fraternități misionare”.

C. L.