Gândindu-ne la cer, ne vin în minte înțelesuri abstracte sau imagini nedefinite despre un loc frumos, un loc în care locuiește Dumnezeu și în care sperăm să ajungem într-o zi. Se întâmplă să avem aceste imagini în mintea și în psihicul nostru atunci când pierdem din vedere un mesaj fundamental pe care ni l-a transmis însuși Isus Cristos, în rugăciunea Tatăl nostru, prin cuvintele „precum în cer așa și pe pământ”. Astfel putem înțelege că cerul este aici, pe pământ. Mai mult, înțelegem că cerul este în noi iar noi suntem în cer. Separarea celor două dimensiuni ține doar de percepția omenească. Este fundamental să înțelegem această separare ca fiind o cale de acces, o poartă, care ne permită să intrăm în Dumnezeu, în cer. Însă, pentru a intra în cer, este necesar ca poarta să fie primitoare, să ne invite să intrăm „în casă”, la fel ca atunci când ne întoarcem dintr-o călătorie lungă și, intrând pe poartă, revenim cu bucurie la tot ceea ce ne este familiar. Revenim „acasă”.
 
Maria, poarta cerului. Este cea mai potrivită și cea mai frumoasă imagine care unește cerul cu pământul. Ne vine în minte Evanghelia Bunei Vestiri, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, Litania lauretană și ne pătrunde această asemănare a Mariei cu „Poarta Cerului”.
 
Maria este poarta umanității către cer, aleasă de însuși Dumnezeu la Buna Vestire. Dumnezeu intră familiar în umanitate, fără a o forța… El intră prin Da-ul Mariei.
 
Prin Maria, eternitatea lui Dumnezeu, intră în umanitatea noastră. Iar poarta acestei umanități este o Femeie care concepe un Copil, îl concepe pe Fiul lui Dumnezeu prin puterea Duhului Sfânt. Astfel, Maria devine o poartă imaculată, pură, frumoasă! O poartă care nu se deschide doar în momentul Bunei Vestiri, ea rămâne pentru totdeauna o cale de acces, printr-un har special , acela de a fi Mama lui Dumnezeu! Calitatea de Mamă a Fiului o împuternicește ca mijlocitoare între Dumnezeu și umanitate.
 
Însă Poarta cerului nu ne închide într-o bulă de bucurie spirituală. Prin Maria intrăm în Dumnezeu, dar și ieșim înviorați în lume, pentru a fi martori ai milostivirii lui. Maria ne ajută să intrăm în comuniune cu Dumnezeu, dar și să ieșim în lume prin ea, care este poarta iubirii, a disponibilității, a generozității, a carității!
 
Aceasta este vocația noastră pe care am primit-o la botez: să intrăm prin Poarta cerului pentru a ne împărtăși de Dumnezeu și să ieșim pentru a merge către ceilalți cu mai multă învigorare. Iar Inima Mariei este poarta cerului care ne duce la Isus.
 
Pr. Daniel Medveș