Pentru fiecare comunitate parohială este o mare bucurie de a se aduna în jurul altarului, în jurul păstorului diecezei și al parohiei pentru a-i aduce laudă lui Dumnezeu prin mijlocirea sfântului ei patron. Duminică, 26 iulie, când Biserica îi amintește pe sfinții Ioachim și Ana, părinții sfintei Fecioare, a fost rândul comunității din Ungheni să se bucure împreună cu cerul pentru darul făcut de Dumnezeu lumii prin sfânta Ana.

Sfânta Liturghie solemnă a început la ora 16.00 și a fost celebrată de păstorul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa, alături de care au concelebrat opt preoți veniți din diferite parohii ale diecezei. Pe lângă enoriașii parohiei, au venit să ia parte la această bucurie credincioși din Sculeni, Chișinău, Bălți.

Înainte de a intra în biserica închinată sfintei Ana, PS Anton Coșa a binecuvântat grota sfintei Fecioare, ridicată de parohul de Ungheni, Pr. Krzysztof Płonka, în curtea bisericii. La începutul celebrării, păstorul comunității i-a salutat pe păstorul diecezei și pe preoții veniți la sărbătoarea hramului, precum și persoanele consacrate și oaspeții care, în pofida arșiței, s-au alăturat comunității din Ungheni la această bucurie. După proclamarea lecturilor sfinte din Duminica a XVII-a de peste an, Pr. Vasili Cohanovschi le-a adresat celor prezenți cuvântul de învățătură, în care a povestit pe scurt istoria părinților sfintei Fecioare, accentuând încrederea nestrămutată pe care au avut-o în Cel Preaînalt, care, în pofida vârstei lor înaintate, le-a dăruit-o pe Maria. Predica a fost și o ocazie propice de a ne îndemna pe fiecare să avem respect și iubire, după cum ne îndeamnă și Sfânta Scriptură, față de părinții și bunicii noștri, care ne-au fost învățătorii noștri în ale credinței.

Sfânta Împărtășanie a fost urmată de adorația preasfântului Sacrament, cu recitarea Litaniei în cinstea sfintei Ana și procesiunea cu Isus euharisticul în jurul sfântului lăcaș. La sfârșit, Pr. Krzysztof le-a mulțumit celor prezenți pentru participare, iar PS Anton Coșa şi-a mărturisit bucuria care i-a umplut inima participând la această sărbătoare și văzând o biserică plină cu oameni. Sărbătoarea a continuat cu tradiționala agapă frățească, oferită de comunitatea din Ungheni.

Pr. Petru Ciobanu