Un aspect esențial al Evangheliilor este utilizarea frecventă a unui limbaj paradoxal, tipic lumii semitice. De fapt, este imposibil să abordăm Evanghelia acestei duminici fără a lua în considerare gravitatea expresiilor și fermitatea lui Isus. Indicația de a tăia o mână sau un picior sau un ochi în care există ocazii de scandal este, cu siguranță, o expresie radicală, care îl înspăimântă pe credinciosul care trăiește mediocritatea unei credințe dispusă ușor compromisurilor sau care caută o Biserică după propria plăcere.

Biserica pe care o invocă Isus este cea a „paharului cu apă”, adică simplitatea unei credințe care face minuni în numele său. Aceasta este biserica lui Cristos: „Oricine vă va da să beți un pahar cu apă în numele meu, pentru că sunteți ai lui Cristos”.

Dar există o Biserică diferită, care este cea a „scandalului”, a celor mici jigniți în demnitatea lor, a egoismului omului, cu care Isus se confruntă radical. Aceasta este credință partizană, care nu dă spațiu Duhului Sfânt. O Biserică care nu găsește consens în Isus este cea a „a noastră” și o vedem în Evanghelia acestei duminici: „Învățătorule, am văzut pe unul care alunga diavoli în numele tău şi i-am interzis, pentru că nu ne urmează”. Ne aflăm în acest caz în afara influenței harului și nici aceasta nu este Biserica lui Cristos.

Tot ce este împotriva comuniunii este străin de Duhul Sfânt și, prin urmare, distruge Biserica. Oricare ar fi subiectul. Pentru că în viața credinței există un lucru care pare clar: că comuniunea merită mai mult decât a avea dreptate. Nicio Biserică, nicio căsătorie, nicio prietenie, nicio relație autentică nu pot rezista fără a alege comuniunea de o mie de ori mai mult decât rațiune. Dacă Domnul ar fi considerat dreptatea și răutate drept parametri absoluți, el nu ar fi coborât să caute și să iubească oile pierdute și niciunul dintre noi nu ar putea fi mântuit.

Deci Isus spune: trebuie exclus vreun frate? Tăiați-vă mâna, mai degrabă! Mai bine să scoți un ochi decât să arunci pe cineva! Și mai degrabă decât să fii un motiv de opoziție, pune-ți o piatră de moară la gât și aruncă-te în mare. Fratele acela este atât de prețios, încât Domnul nu a pierdut un ochi sau un picior pentru el, ci întregul său trup, pe cruce.

C.L.