Biserica sărbătorește Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului din 1914. A fost întotdeauna o ocazie de a demonstra îngrijorarea față de diferitele categorii de persoane vulnerabile aflate în mișcare, de a se ruga pentru ei în timp ce se confruntă cu multe provocări și de a crește gradul de conștientizare a oportunităților oferite de migrație.
Anul acesta Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului va fi sărbătorită pe 27 septembrie și Sfântul Părinte a ales acest mesaj anual: „Ca Isus Cristos, obligat să fugă”.
Sunt 50 de milioane de persoane strămutate intern în lume. Dintre acestea 45 de milioane au fugit de războaie, 5 de calamități naturale și este un fenomen care - așa cum scrie Papa Francisc - constituie „o dramă adesea invizibilă, pe care criza mondială provocată de pandemia Covid-19 a exasperat-o”.
În mesajul pentru această zi, Papa face legătura între cele două situații de urgență, Covid și persoanele strămutate. „Criza cu care ne confruntăm nu ne face să uităm de multe alte situații de urgență care aduc cu ele suferințele multor oameni - scrie el - În lumina evenimentelor tragice care au marcat 2020, aș dori ca acest Mesaj, desi dedicat persoanelor strămutate intern, să-i cuprindă pe toți cei care s-au trezit trăind încă experiențe de precaritate, abandon, marginalizare și respingere din cauza Covid-19”.
Papa Francisc ne invită să înțelegem precaritatea noastră în aceste zile ca o condiție constantă a vieții celor strămutați. Papa Francisc vorbește și despre însoțirea acestui popor în drumul său pe calea eliberării, prin acceptare și respect pentru starea lor de suferință.
În această duminică. parohiile Diecezei de Chișinău se vor ruga în timpul liturghiilor conform intenției Papei, reamintind conștiința creștină a datoriei de caritate și acceptare.
C. L.