Duminică, 8 mai, în toate comunitățile parohiale va fi celebrată cea de-a 59-a ediție a Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații, cu următoarea temă: „Să facem istorie” (Papa Francisc, Fratelli tutti, 116). Titlul temei este preluat din Exortația apostolică a Papei Francisc despre fraternitate și prietenie socială. 
 
Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații are ca scop să se concentreze asupra valorii vocației ca fiind nu doar o responsabilitate personală, ci și una comunitară. Mai mult, vocația este, de asemenea, un răspuns la urgențele profunde prezente în lume și în Biserică.
 
Cu această ocazie, Papa Francisc a transmis un mesaj în care a afirmat clar că toți cei botezați sunt subiecți activi ai evanghelizării, astfel că „trebuie să ne ferim de mentalitatea care separă preoții și laicii, considerându-i pe primii ca protagoniști și pe cei din urmă ca executanți, și să ducem la îndeplinire misiunea creștină ca unic popor al lui Dumnezeu, laici și păstori împreună”.
 
Mesajul reiterează că termenul „vocație" nu trebuie să se refere „doar la cei care îl urmează pe Domnul pe calea unei consacrări particulare”, deoarece „fiecare persoană umană, chiar înainte de a trăi întâlnirea cu Cristos și de a îmbrățișa credința creștină, primește cu darul vieții o chemare fundamentală: fiecare dintre noi este o creatură voită și iubită de Dumnezeu, pentru care a avut un gând unic și special”. 
 
Pentru Papa Francisc, a trăi propria vocație înseamnă a realiza marele proiect de fraternitate pe care Isus l-a avut în inima sa când s-a rugat Tatălui: „Ca toți să fie una” (In 17,21). 
 
Episcopul a transmis o notă în care a chemat parohiile să se roage pentru vocații și să întreprindă toate acțiunile pastorale necesare pentru a sensibiliza tinerii și ministranții asupra frumuseții vieții preoțești.

C. L.