Duminică, 7 aprilie 2024, va fi celebrată Duminica Divinei Îndurări, instituită oficial de Papa Ioan Paul al II-lea în 1992, care a stabilit-o pentru întreaga Biserică în a doua duminică a Paștelui.
 
Această sărbătoare reprezintă cea mai importantă formă de devoțiune față de Divina Îndurare dintre toate cele revelate de Isus sfintei Faustina, o călugăriță poloneză, apostol al Îndurării Divine, care a avut numeroase viziuni ale lui Isus înviat în perioada dintre cele două războaie mondiale.
 
Alegerea primei duminici de după Paști are o semnificație teologică profundă proprie: indică legătura strânsă dintre Misterul pascal al Răscumpărării și sărbătoarea Îndurării, lucru pe care l-a remarcat și sora Faustina: „Acum văd că lucrarea Răscumpărării este legată de lucrarea Îndurării cerută de Domnul”.
 
Această legătură este subliniată și mai mult de novena care precede sărbătoarea, și care a început în Vinerea Mare. Isus a explicat motivul pentru care a cerut ca sărbătoarea să fie instituită: „Sufletele pier, în ciuda pătimirii mele dureroase. Dacă ele nu adoră îndurarea mea, vor pieri pentru totdeauna”. Pregătirea pentru această sărbătoare trebuie să fie o novenă, care constă în recitarea, începând din Vinerea Mare, a Coroniței către Divina Îndurare. Această novenă a fost dorită de Isus, care a spus despre ea că „va acorda haruri de tot felul”.
 
Din paginile Jurnalului știm că sora Faustina Kowalska a fost prima care a celebrat această sărbătoare în mod individual, cu permisiunea confesorului ei. Cultul Divinei Îndurări în prima duminică după Paști era deja prezent în 1944 la sanctuarul din Cracovia-Lagiewniki. 
 
Cardinalul Franciszek Macharski, prin Scrisoarea sa pastorală pentru Postul Mare din 1985, a introdus această sărbătoare în dieceza de Cracovia și, urmând exemplul său, în anii următori au făcut același lucru și episcopii altor dieceze din Polonia.  La cererea episcopatului polonez, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a introdus această sărbătoare în toate diecezele poloneze în 1995.  În ziua canonizării surorii Faustina, 30 aprilie 2000, Papa a extins sărbătoarea la nivelul întregii Biserici. 
 
Penitențiaria Apostolică, la 29 iunie 2002, a promulgat decretul de acordare a indulgenței plenare în condițiile obișnuite (Spovadă sacramentală, Împărtășanie euharistică și rugăciune conform intenției Suveranului Pontif) pentru credincioșii care, în a doua duminică a Paștelui, în orice biserică sau oratoriu, cu mintea total detașată de afecțiunea față de orice păcat, participă la practicile dedicate Divinei Îndurări, sau cel puțin recită, în prezența Sfântului Sacrament al Euharistiei, expus public sau păstrat în tabernacol, Tatăl Nostru și Crezul, cu adăugarea unei invocații către Domnul Isus Milostivul.

C. L.