Odată cu sărbătorirea Duminicii Floriilor, itinerarul Postului ne introduce în Săptămâna Sfântă, iar acestea sunt zilele în care se realizează marea taină a Mântuirii: omul păcătos este unit cu viața lui Cristos, care este Sfânt, și prin El, este răscumpărat. Omul este sfințit prin Cristos Isus și prin ascultarea Sa față de Tatăl până la moartea pe cruce.

Pentru a participa la bucuria Paștilor, trebuie să trăim misterele din aceste zile, în toată plinătatea lor, plinătate care culminează cu Triduum-ul lui Cristos răstignit, îngropat și înviat, inima întregului an liturgic.

Lectura Evangheliei din Duminica Floriilor spune despre intrarea lui Isus în cetatea Ierusalimului.

Procesiunea ramurilor, pe care anul acesta nu este posibil să o săvârșim, ne face să trăim amintirea primirii festive a lui Isus de către mulțimile acelui oraș, care l-au aclamat pe Cristos Regele și Domnul, care când a intrat în Ierusalim; copiii s-au dus să-l întâlnească: au purtat în mâini crengi de palmier și au strigat cu glas tare: «Osana în înaltul cerului. Bine este cuvântat cel care vine în numele Domnului».

În această duminică, după refacerea festivă a acestei intrări în orașul sfânt, liturgia dă loc relatării patimii Domnului.

Ceea ce proclamă Biserica în această zi nu este doar cronica evenimentelor, ci marea taină a iubirii față de el, care, deși Dumnezeu se dezgolește pe sine, se face slujitorul nostru, ascultător față de Tatăl până la moartea pe cruce și astfel făcând din sine patima și crucea întregii umanități suferinde (a doua lectură).

Mai presus de toate, vrem să încredințăm Domnului acest moment de încercare și suferință a țării noastre și a întregii umanități. Îl rugăm să dea aceeași putere medicilor, asistentelor medicale, tuturor lucrătorilor din domeniul sanitar care tratează mulți pacienți. Îl rugăm să-i ajute pe bolnavi și familiile lor.

Rugăciunea noastră se ridică la Tatăl, alăturându-ne rugăciunii Bisericii, marea familie de familii, din care facem parte, astfel încât, pentru patima lui Cristos, inima fiecăruia să se întoarcă la Tatăl care l-a creat și l-a răscumpărat, viața noastră s-ar putea îmbogăți cu rodul faptelor bune și în noi să strălucească frumusețea ființei divine și a fraternității noastre.

Mons. Cesare Lodeserto