Intrarea glorioasă a Domnului nostru Isus Cristos în Ierusalim, călare pe un măgăruş, a fost celebrată, împreună cu întreaga Biserică universală, şi în Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău. La toate cele trei sfinte Liturghii – în limbile polonă, rusă şi română – au avut binecuvântarea şi procesiunea cu ramuri înmugurite, ca amintire a gestului făcut de poporul evreu atunci când Isus a intrat în oraşul sfânt, deşi vremea ploioasă de afară nu a permis, ca în anii trecuţi, organizarea unei procesiuni mai lungi, care să pornească din afara catedralei. Sfânta Liturghie de la ora 10.30 a fost celebrată de păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, înconjurat de preoţii Parohiei „Providenţa Divină”. Punctul central al celebrării l-a reprezentat proclamarea Patimii Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu, în care rolurile, cu excepţia celui a lui Isus, au fost interpretate de trei tineri din parohie, şi ca semn al preţuirii pe care le-o arată Biserica, mai ales că, din voinţa sfântului Ioan Paul al II-lea, în Duminica Floriilor se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului, ajunsă, în acest an, la cea de-a XXX-a ediţie.

Firul roşu al cuvântului de învăţătură adresat credincioşilor de PS Anton Coşa a fost iubirea lui Isus Cristos faţă de noi, oamenii, indiferent de atitudinea diferită arată în Duminica Floriilor şi în Vinerea Mare.

În acelaşi context al celebrării Zilei Mondiale a Tineretului, în seara aceleiaşi duminici, începând cu ora 17.00, în catedrală a avut loc o oră de adoraţie a preasfântului Sacrament, adoraţie organizată, în special, pentru tineri, căreia i s-a dat şi un caracter penitenţial. Meditaţia ţinută de Pr. Vasili Cohanovschi a avut rolul de a-i predispune pe credincioşii prezenţi spre o atentă cercetare a cugetului, în vederea sacramentului Penitenţei, de care vor avea posibilitatea să se apropie în fiecare zi din Săptămâna Sfântă, mai cu seamă începând cu ziua de marţi. După meditaţie şi momentele de tăcere ce i-au urmat, toate glasurile s-au unit în a preamări milostivirea lui Dumnezeu prin recitarea Coroniţei Divinei Îndurări. La sfârşit, toţi cei prezenţi, printre care şi PS Anton Coşa şi Mons. Benone Farcaş, au primit binecuvântarea cu Isus din sfântul Sacrament.

Pr. Petru Ciobanu