Episcopul Anton Coșa a prezidat în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău sfânta Liturghie din Duminica Floriilor, punând începu parcursului liturgic al Săptămânii Sfinte.
 
Episcopul a subliniat semnificația crucii, care se află în centrul acestei Duminici a Patimii Domnului, începutul Săptămânii Sfinte, când ne amintim de intrarea lui Isus în Ierusalim, de pătimirea și moartea sa pe cruce: „Iubiți frați și surori, Duminica Floriilor ne amintește că viața noastră pământească trebuie să fie orientată spre Tatăl ceresc, indiferent de bucuriile sau tristețile prin care trecem. Papa Francisc spunea că „Floriile și crucea merg împreună”. Doar mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru ele și acceptându-le pe amândouă cu încredere deplină în ajutorul divin putem ajunge în viața cerească”.
 
PS Anton Coșa a binecuvântat ramurile pe care credincioșii le aveau în mâini, simbolul acestei duminici și semn al bucuriei, care, în pofida suferinței pe cruce, trebuie să însoțească drumul de credință al fiecărui credincios. De asemenea, episcopul ne-a amintit că bucuria și durerea se întâlnesc adesea în viața umană: „Azi, în Duminica Floriilor, trăim singura zi din an în care bucuria se îmbină cu tristețea, lumina cu întunericul, extazul cu agonia, triumful cu respingerea, ziua în care, pe lângă cântarea de laudă: „Binecuvântat cel ce vine, regele, în numele Domnului” (Lc 19,38), auzim înfricoșătorul strigăt: „Răstignește-l, răstignește-l!” (Lc 23,21)”.
 
„Ținând cont de acest specific al Duminicii Floriilor, am putea spune că aceasta este ziua în care, ca într-o oglindă, vedem întreaga noastră viață ca o succesiune de momente fericite și încercări, de bucurii și dezamăgiri, de lumină și deznădejde. Iar această succesiune de bine și rău reprezintă pentru fiecare o ocazie propice de a reflecta la propria relație cu Dumnezeu”.
 
În Săptămâna Sfântă, episcopul va prezida Liturghi Crismei din Joia Sfântă, cu binecuvântarea uleiurilor sfinte, în prezența întregului cler care își va reînnoi promisiunile preoțești. În după-amiaza zilei de joi va începe Triduumul Pascal, iar episcopul va prezida celebrarea „Cinei Domnului”, Patimii Domnului vineri, Vigiliei Pascală sâmbătă seara și Liturghiei de Paște duminică.

C. L.

Link galerie foto