Cu o săptămână înainte de Paști, Biserica Catolică amintește intrarea solemnă a lui Isus în Ierusalim, descrisă în toate cele patru Evanghelii. Isus, conștient de ceea ce se va întâmpla în Ierusalim și cunoscând ceea ce a prezis profetul Zaharia, a intrat în oraș călare pe un măgar. În acel moment, oamenii l-au întâmpinat cu mare entuziasm, și-au așezat hainele pe drum, au fluturat ramuri verzi de palmieri și ramuri de măslin. Au exclamat, de asemenea, strigătul evreiesc „Osana”, care exprimă bucurie, adorație și respect.

Din primele secole ale creștinismului, Biserica reamintește acest eveniment în fiecare an sub forma unei procesiuni solemne cu ramuri verzi. Acestea sunt ramuri de palmieri, măslini, salcii, sau alți arbori disponibili la acel moment. Uneori se confecționează crengi decorative din hârtie sau flori uscate. Ramurile sunt binecuvântate de preot, după care urmează procesiunea solemnă de comemorare a evenimentelor Săptămânii Sfinte.

Cu Duminica Floriilor începe Săptămâna Sfântă, care precedă cea mai importantă sărbătoare creștină – Învierea Domnului. În timpul Liturgiei cuvântului, se citește descrierea Patimilor Domnului din Evanghelie, începând cu Cina cea de Taină și până la așezarea trupului lui Isus în mormânt. Acestea le amintesc credincioșilor misterul credinței pe care îl vom trăi în această săptămână și oferă liturghiei o  atmosfera sublimă, care ar trebui să ne însoțească în această Săptămână Sfântă.

De asemenea, în această zi, în Biserica Catolică sărbătorește Ziua Mondiale a Tineretului. Tradiția acestei zile datează din 1985, când, la invitația Papei Ioan Paul al II-lea, în Piața „Sf.Petru” din Roma s-au adunat peste 250.000 de tineri, pentru a se uni împreună cu Sfântul Părinte în rugăciune și a-l lauda plini de bucurie pe Dumnezeu. În următorii ani, această zi a devenit o sărbătoare a tinerilor catolici din întreaga lume.

Pr. Krzystof Płonka