În Duminica a II-a a Paștelui, 24 aprilie, Biserica Catolică celebrează o zi dedicată în mod special Milostivirii Divine.
 
A fost inclusă în calendarul Bisericii de către sfântul Ioan Paul al II-lea în anul 2000, când a canonizat-o pe sfânta Faustina Kowalska: „Este important, așadar, să preluăm pe deplin mesajul care ne vine din cuvântul lui Dumnezeu în această a doua duminică a Paștelui, care de acum încolo în toată Biserica va fi numită Duminica Milostivirii Divine” (30 aprilie 2000).
 
Această devoțiune provine din revelațiile sfintei Faustina, o călugăriță poloneză care a primit mesajele lui Isus despre Milostivirea Sa Divină în Plock, Polonia.
 
În memoriile sfintei Faustina, citim că Isus îi spune că nu vrea să pedepsească umanitatea suferindă, ci dorește să o vindece și să o strângă la Inima Sa milostivă (Jurnal 1588). Și, tot în Jurnal (699), citim că cei care se spovedesc și se împărtășesc în acea zi vor primi iertarea totală a păcatelor și a suferințelor lor.
 
Milostivirea Divină este legată în mod special de Evanghelia Duminicii a II-a a Paștelui, reprezentată în momentul în care Isus apare discipolilor în Cenaclu, după înviere, și le dă puterea de a ierta păcatele. Acest moment este consemnat în Evanghelia după Ioan (20,19-31), într-un pasaj care cuprinde apariția lui Isus înviat apostolului Toma, când Isus îl îndeamnă să se atingă de rănile sale în a opta zi după Înviere (Ioan 20,26).
 
În acest an, Papa Francisc va prezida sfânta Liturghie în Bazilica „Sfântul Petru” cu ocazia Duminicii Milostivirii Divine. În ultimii doi ani, începând din 2020, în plină pandemie, Duminica Milostivirii Divine a fost celebrată într-o formă restrânsă.
 
Papa, care a făcut din milostivire una dintre pietrele de temelie ale pontificatului său, până la a solicita un jubileu dedicat acestei teme în 2016, continuă astfel moștenirea sfântului Ioan Paul al II-lea, care a instituit această sărbătoare pentru Biserica din întreaga lume.

C. L.