Joi, 21 iunie 2018, la Curia diecezană, a avut loc ședința Consiliului Pastoral al Diecezei de Chișinău, care a început la ora 10.00 prin invocarea Duhului Sfânt prin Imnul Veni, creator Spiritus și rugăciunea Jubileului Diecezei de Chișinău. După cum a devenit deja tradiție, ședința a continuat cu o meditație a Preasfințitului Anton Coșa, în care a vorbit despre Jubileul de 25 de ani ai Bisericii noastre locale, motiv pentru care trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu, având totodată privirea plină de speranță îndreptată spre viitor. La finalul reflecției, l-a prezentat pe noul vicar general al Diecezei de Chișinău, Mons. Cesare Lodeserto, mulțumindu-i că a acceptat să-și investească talanții spre propășirea Bisericii Catolice din țara noastră.

După această reflecție a urmat prima parte a întâlnirii, care a constat din relatările celor trei decani – de Centru, Nord și Transnistria –, care au expus cum a fost și este implementat în teritoriu planul pastoral pentru anul 2017-2018. După această expunere, Mons. Cesare le-a mulțumit decanilor pentru munca pe care au depus-o, după care, tot el, a prezentat cele cinci propuneri de teme pentru noul plan pastoral pentru următorii trei ani, care urmează să fie implementat în dieceza noastră.

După pauză, au urmat discuțiile referitoare la cele cinci propuneri, fiecare având posibilitatea să opteze pentru una dintre ele, fie să propună o altă temă care considera că este de cea mai mare actualitate pentru Biserica noastră locală. Printre temele propuse au fost: „Redescoperirea botezului în viața creștină”, „Ce formă de evanghelizare este urgentă în timpul prezent”, „Vocația la preoție, implicarea tinerilor și a familiei”, „O Biserică în slujire”, „Caritatea – izvor al vieții creștine”, dar și tematica Bisericii ca trup mistic al lui Cristos, și aceasta în continuarea temei Jubileului, în care s-a reflectat mai mult asupra Bisericii ca instituție.

La finalul discuțiilor, Preasfințitul Anton a prezentat, uneori intrând și în anumite detalii, evenimentele legate de Jubileu ce vor avea loc în Biserica noastră locală în perioada următoare. La final, Sr. Paula Malciuc a avut o intervenție cu privire la cursurile de formare a cateheților care au loc în Dieceza de Chișinău. Ședința s-a încheiat cu o agapă frățească, moment de împărtășire, dar și de continuare a discuțiilor.

Pr. Petru Ciobanu