O vizită la locurile ororilor, rugându-se la Izium în fața cadavrelor aruncate într-una dintre cele mai mari gropi comune găsite până acum în Ucraina. 
 
A fost etapa, poate cea mai dificilă, a pelerinajului pe care „în tăcere și rugăciune”, Cardinalul Konrad Krajewski, elemonizarul Papei Francisc, l-a săvârșit în ultimele zile în Ucraina.
 
Cardinalul însuși relatează: „Ieri, dis-de-dimineață, împreună cu episcopul de Harkov, am mers la Izium. Aceasta este o zonă abia părăsită de ruși, la 150 km de Harkov, unde există un mare cimitir descoperit recent”.
 
„Am asistat”, a continuat cardinalul, „la o ceremonie” în care 50 de bărbați, tineri, polițiști, pompieri și soldați, îmbrăcați în alb, dezgropau din gropile adesea comune, trupurile unor sărmani ucraineni care fuseseră uciși. Unele chiar și cu 3-4 luni în urmă, altele pur și simplu îngropate acolo”.
 
„Este un război”, subliniază acesta, emoționat, „războiul nu cunoaște milă, așa că există și morți. Desigur, să vezi atât de mulți morți într-o singură zonă este un lucru greu de povestit și de explicat. Dar există un lucru care m-a emoționat cel mai mult. Acești tineri ucraineni scoteau cadavrele cu atâta blândețe, în liniște, în tăcere totală, părea o ceremonie, nimeni nu vorbea și totuși erau atât de mulți. Totul în tăcere, cu un respect incredibil pentru misterul morții. Cu adevărat, sunt atât de multe de învățat de la acești băieți”.
 
„A fost emoționant modul în care au dus cadavrele, separând bărbații de femei. Păreau să o facă pentru familiile lor, pentru părinții lor, pentru copiii lor, sau chiar pentru frații lor. Eu și episcopul ne-am plimbat printre ei și am recitat la nesfârșit Coronița Milostivirii Divine; am stat aproximativ trei ore. Tot ce puteam face era să mă rog: în fața morții nu există cuvinte, lacrimile sunt imposibil de exprimat”.
 
„Apoi am ajuns la câțiva kilometri de armata rusă și nimeni nu a vorbit, nimeni nu și-a arătat ura: a fost o „liturghie funerară”, o celebrare a milostivirii. Și ceea ce au făcut ei a fost un lucru corect față de acei oameni sărmani, asta mi-a rămas în minte”.
 
„Înapoi la Harkov”. Cardinalul Konrad Krajewski concluzionează: „Întors la Harkov, m-am oprit în capelă și m-am gândit mult la acei tineri, pentru că, deși știam că voi găsi atâția morți, nu mi-am imaginat niciodată că voi întâlni atâția oameni care au arătat frumusețea care se ascunde uneori în inimile noastre. O frumusețe umană acolo, în acel loc îngrozitor, chiar în locul în care se putea gândi răzbunare văzând astfel de lucruri. Dar nu. Am reflectat asupra versetului din Scrisoarea către Romani a sfântului Paul: „Nu te lăsa învins de rău, ci învinge răul prin bine”.

C. L.