Animați de spiritualitatea de comuniune a Mișcării Focolarelor, un grup de episcopi maghiari au dorit să facă o experiență în Republica Moldova, pentru a cunoaște realitățile tinerii noastre Biserici locale și pentru a se întâlni cu episcopul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa. Această întâlnire se situează pe linia celor organizate de Focolarul din Budapesta pentru episcopii prieteni ai Mișcării Focolarelor, fapt pentru care și în această vizită episcopii au fost însoțiți de trei focolarini laici, doi din Budapesta și unul din Cluj.

Episcopul pentru Ordinariatul militar al Ungariei, PS Bíró László, împreună cu episcopul auxiliar de Esztergom-Budapesta, PS János Székely, au fost însoțiți de mitropolitul greco-catolic de Debrecen, PS Kocsis Péter Fülöp, și episcopul de Mukacevo (Ucraina), PS Antal Majnek.

Episcopul nostru le-a arătat, în cele două zile petrecute de înalții oaspeți în Moldova, unele dintre realitățile noastre diecezane. Primul obiectiv vizitat a fost Centrul European de Educație „Ioan Paul al II-lea” – FIDES, unde au avut posibilitatea să-i cunoască pe preoții Diecezei de Chișinău, adunați pentru întâlnirea lor de toamnă, cu care au discutat pe scurt. Totodată, s-au întâlnit și cu ÎPS Petru Malciuk, episcop de Kiev-Jitomir, aflat în dieceza noastră pentru a ține exerciții spirituale pentru preoți. În seara primei zile, cea de luni, înainte de cină, episcopii, cărora li s-a alăturat și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, au celebrat sfânta Liturghie în capela privată a episcopului și s-au rugat împreună Vesperele.

A doua zi, marți, după rugăciunea de dimineață și micul dejun, episcopii au avut un moment de comuniune spirituală, ascultând o meditație din Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor.

Programul a cuprins și câteva vizite menite să-i facă pe oaspeți să cunoască și alte realități ale țării și ale Bisericii noastre. Astfel, a fost vizitată Parohia „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Stăuceni cu toate operele de caritate existente aici. Următorul punct de oprire a fost la beciurile de la Cricova, de aici îndreptându-se spre Cimitirul eroilor din Chișinău, unde episcopii s-au rugat la monumentul ostașilor maghiari căzuți în Al Doilea Război Mondial pe teritoriul Republicii Moldova.

Seara, la ora 18.00, a fost oficiată sfânta Liturghie pontificală, celebrantul principal și predicatorul fiind PS PS Bíró László. În cuvântul de învățătură, ținut în limba maghiară și tradus în limba rusă de un focolarin care mulți ani a activat la Moscova, predicatorul a punctat trei idei: impresiile plăcute pe care i le-a lăsat vizita în Dieceza de Chișinău; sfânta Elisabeta a Ungariei, care era comemorată în acea zi; familia, cu rolul și importanța ei pentru societate și Biserică.

Întâlnirea s-a încheiat într-o atmosferă fraternă și de entuziasm, oaspeții exprimându-și dorința ca astfel de întâlniri să aibă loc și pe viitor.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu