Biserica în diferite țări europene: bucurii și suferințe

La invitația Preafericitului Fouad Twal, patriarhul latin de Ierusalim, între 11 și 16 septembrie se desfășoară, în Țara Sfântă, Adunarea plenară anuală a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), organism bisericesc din care fac parte președinții tuturor conferințelor episcopale din peste 45 de țări de pe continent la care participă și episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa. Tema întâlnirii din anul acesta a episcopilor membri ai CCEE este „Biserica în diferite țări europene: bucurii și suferințe”.  . Este pentru prima oară în istoria CCEE când o adunare plenară are loc în Țara Sfântă, locul unde s-a născut și s-a dezvoltat creștinismul. Evenimentul este cu atât mai deosebit cu cât este pentru prima dată în istoria recentă a creștinismului când un număr atât de mare de reprezentanți ai episcopatului european se întâlnesc aici în același timp.

Între 11 și 14 septembrie lucrările Adunării plenare a CCEE se desfășoară în Galileea, la Domus Galilaeae, urmând ca din după-amiaza zilei de 14 septembrie, zi în care este cinstită Înălțarea Sfintei Cruci, lucrările să se desfășoare la Ierusalim, în Notre Dame International Center. Printre tematicile discutate menționăm familia, cu tentativa de modificare a definiției la nivel constituțional, și cea a migranților; situația din Ucraina și importanța consiliilor interreligioase în țările în care creștinii sunt în minoritate; Anului Vieții Consacrate și pregătirile pentru iminentul Jubileu al Îndurării și pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia din 2016.

Pe lângă conferințele în plen, întâlnirea din anul acesta prevede și o serie de pelerinaje pe urmele Mântuitorului, primul dintre ele fiind la Cafarnaum, centrul ministerului public al lui Isus în Galileea, fiind vizitată casa sfântului Petru, edificiu de formă octogonală care amintește de forma unei antice bazilici bizantine și unde, conform tradiției, deja în secolul I d.C. se aduna pentru cult o comunitate de iudeo-creștini. Acolo a fost celebrată sfânta Liturghie, prezidată de ES Mons. Angelo Massafra, președintele Conferinței Episcopale Albaneze și vicepreședinte CCEE. Un alt punct important al pelerinajului episcopilor a fost Nazaretul, unde s-au întâlnit cu unii dintre profesori, studenți și familiile lor.

Cu această ocazie, Sfântul Părinte Papa Francisc a trimit un mesaj episcopilor adunați, al cărui text îl redăm mai jos.

Eminenței Sale cardinalul Péter Erdő,
Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta,
Președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa

Adresez salutul meu fratern și felicitările mele tuturor membrilor Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, reuniți în Țara Sfântă, de la 11 până la 16 septembrie 2015. Întrucât vă aflați acolo pentru a reflecta asupra Bisericii din țările voastre, mă rog ca timpul petrecut împreună să fie întâi de toate un timp forte de rugăciune și solidaritate. Fie ca reculegerea voastră în Domnul să vă reînnoiască sfințenia vieții și zelul apostolic față de cei care sunt încredințați grijii voastre; să reaprindă în voi prospețimea evangheliei, din care „apar noi drumuri, metode creative, alte forme de exprimare, semne mai elocvente, cuvinte încărcate de semnificație reînnoită pentru lumea actuală” (Evangelii gaudium 11). Încredințez în special rugăciunilor voastre apropiatul Sinod General, pentru ca Biserica să poată răspunde cu o urgență și generozitate tot mai mari nevoilor familiei. Invocând mijlocirea Mariei, Mama noastră, din inimă trimit fiecăruia dintre voi binecuvântarea mea apostolică drept garanție a înțelepciunii și puterii în Isus Cristos, Domnul nostru.

Franciscus PP

Adaptare după www.ccee.eu