În perioada 16-19 septembrie la Oradea (România) a avut loc Întâlnirea Episcopilor de rit oriental din Europa de Est, la care a fost invitat și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, alături de episcopii din Conferința Episcopală Română.
 
Organizată de CCEE, la invitația PS Virgil Bercea, episcop al Diecezei Greco-Catolice de Oradea, la întâlnire au participat 60 de episcopi și preoți reprezentanți ai Bisericilor Catolice de rit oriental. La întâlnire au mai fost prezenți Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic pentru România și Moldova, și Mons. Gintaras Grušas, Președintele Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE).
 
Tema întâlnirii a fost: „Relația dintre episcop și preoți - fraternitate și umanitate. Sinodul despre sinodalitate”. Întâlnirea a avut loc la cinci ani de la beatificarea episcopilor români greco-catolici care au murit pentru credință în timpul regimului comunist. Ei sunt sfinții închisorilor, sursa din care putem extrage iubirea pentru aceste locuri și puterea de a merge mai departe.
 
Sesiunea de deschidere a avut loc în Sala „Traian Moșoiu” a Municipiului Oradea, în prezența autorităților locale. Un alt eveniment în afara lucrărilor a fost concertul organizat împreună cu Filarmonica de Stat Oradea, la Teatrul „Regina Maria”.
 
Tema centrală a inspirat discuțiile, în perspectiva celei de-a doua sesiuni a Adunării Generale a Sinodului Episcopilor, care va avea loc între 2 și 27 octombrie 2024, la Vatican. În plus, războiul actual din Ucraina, împreună cu criza refugiaților au fost în permanență în atenția întregii Biserici, ca evenimente ce reprezintă provocări actuale în viața comunității bisericești.
 
Întâlnirea a fost, de asemenea, o oportunitate de a cunoaște orașul Oradea, caracterizat printr-un frumos dialog interconfesional.
 
Următoarea întâlnire va avea loc la Viena, Austria, în septembrie 2025.

C. L.