După cum a fost anunțat în cadrul întâlnirii preoților din luna noiembrie și la începutul anului pastoral, Episcopul a demarat prima fază de schimbare a parohilor, cu transferuri și noi numiri. Episcopul a emis deja decretele de numire a unor noi parohi.
 
Pr. Victor Pogrebnoi, fost paroh în Ucraina, care de aproximativ un an slujește în Dieceza de Chișinău, a fost numit paroh în Grigorăuca, misiune în care va fi ajutat de Pr. Franț Pogrebnoi.

 
În schimb, Pr. Daniel Medveș va părăsi parohia din Grigorăuca și va primi în grijă pastorația parohiilor din Stăuceni și Orhei. Pr. Vivian Furtado SVD se va întoarce în Italia, iar prezența Congregației Misionarilor Verbiți în Dieceza de Chișinău este suspendată după mai mulți ani de slujire.

 
Pr. Vasili Cohanoschi își asumă pentru prima dată rolul de paroh și va avea în grijă Parohia „Sfântul Alois Scrosoppi” din Chișinău. Anterior, Pr. Vasili a fost vicar parohial la Bălți. Pe de altă parte, după douăzeci și opt de ani de serviciu pastoral în Republica Moldova, Pr. Ștefan Socaciu se întoarce în Dieceza de Iași (România).
 
„Schimbările sunt întotdeauna un beneficiu pentru preot și pentru comunități – a spus Episcopul Anton Coșa – de fapt, prin schimbare, preotul se reînnoiește și contribuie la maturizarea diferitelor alegeri pastorale, iar comunitatea are posibilitatea de a trăi experiențe noi. De asemenea, trebuie spus că preoții au împărtășit oportunitatea schimbării, deci este o cale naturală care regenerează pe toată lumea”.
 
Episcopul a continuat: „Personal sunt recunoscător în primul rând celor care, după ani buni de slujire generoasă, părăsesc Republica Moldova, precum Pr. Ștefan și Pr. Vivian, lăsând o amintire bună și multă afecțiune din partea credincioșilor. Aș dori să le reamintesc noilor preoți de responsabilitate în slujirea lor, să le doresc un drum pastoral generos și să îi încredințez ocrotitorului preoților parohi, care este parohul de Ars, sfântul Ioan Maria Vianney”.
 
Învestirea Pr. Victor și Pr. Daniel în noile lor parohii va avea loc deja pe 7 iunie, ulterior urmând să aibă loc și învestirea Pr. Vasili.
 
C. L.