Episcopul Anton Coșa a prezidat sfânta Liturghie de înmormântare a domnului Alexandr Obreja, tatăl părintelui Stanislav Obreja, paroh de Stârcea și Glodeni, celebrată în Parohia Stăuceni, locul de reședință al familiei.

Episcopul i-a chemat pe credincioșii prezenți să reflecteze asupra realității morții, care trebuie înfruntată întotdeauna cu credință și încredere în Domnul: „Prezența noastră la această sfântă Liturghie ne readuce în minte realitatea morții, inevitabilă, dureroasă, uneori revoltătoare, poate chiar de neînțeles. Isus însuși, în fața realității morții s-a tulburat, la fel cum ne tulburăm și noi. Singura consolare în fața morții este credința noastră, cea care ne spune: „Cristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând”. Mai mult, așa cum ne-a spus Evanghelia, mergând înaintea noastră în ceruri, el ne-a pregătit un loc, iar moartea noastră nu este altceva decât plecarea noastră ca să ne „ocupăm” acel loc pregătit nouă de Isus. De aceea, în fața morții Isus ne îndeamnă azi: „Să nu se tulbure inima voastră! Credeți în Dumnezeu și credeți în mine!” (In 14,1) 

Credinciosul în Cristos trăiește cu privirea interioară îndreptată spre întâlnirea cu Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să trăiască gândindu-se și la ceea ce se va întâmpla dincolo de această viață, și iată ce a amintit episcopul: „Avem locul, nouă ne rămâne să ne zidim propriul nostru lăcaș în ceruri, piatră cu piatră. Și o facem aici, pe pământ. L-am auzit în Lectura întâi pe profetul Isaia spunând că „Domnul Sabaot va face... un ospăț cu mâncăruri grase și cu băuturi alese” (Is 25,6). Participând la acest ospăț – care este sfânta Liturghie – ne zidim noi lăcașul în ceruri, căci în loc de pietre folosim ostiile cu care ne împărtășim. Nu în zadar spune Isus că „Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu are viața veșnică” (In 6,54).

Episcopul i-a adresat părintelui Stanislav cuvinte de mângâiere și condoleanțe în aceste momente triste.

La celebrare au participat mulți preoți, iar la final, trupul neînsuflețit a fost însoțit spre cimitir. 

C. L.