Activitatea intensă pe care o desfășoară „Caritas Moldova” în domeniul primirii refugiaților și în diverse alte domenii în care este angajată, este în atenția diverselor organizații „Caritas” din Europa, care vin în această Moldova pentru a se informa, a cunoaște situația și, de asemenea, pentru a înțelege cum poate fi aprofundată colaborarea.
 
În acest sens, o delegație a „Caritas Norvegia” a sosit la Chișinău zilele trecute, iar în dimineața zilei de marți, 21 februarie 2023, a fost primită la reședința episcopală de către PS Anton Coșa, în prezența directorului „Caritas Moldova”, Edward Lucaci.
 
În cadrul întrevederii, episcopul a fost informat despre colaborarea intensă care există între „Caritas” din cele două țări, în domeniul diverselor opere caritabile, printre care Centrul de plasament pentru Refugiați, școala online din cadrul acestuia, programul after-school și grădinița pentru copiii refugiaților din incinta Fundației „Casei Providenței”.
 
„Caritas Norvegia”, pe lângă aceste activități, susține achiziționarea de alimente pentru refugiați și localnicii din familii vulnerabile, vouchere alimentare și farmaceutice, tabere de vară pentru copiii ucrainenilor și familiilor sărace din Moldova. De asemenea, organizația și-a declarat disponibilitatea de a finanța construcția unui teren polisportiv de la centrul „Fides”.
 
„De luni de zile primim vizitele diverșilor parteneri din marea familie Caritas”, a comentat episcopul, „pentru a construi împreună cu Caritas Moldova itinerarii de solidaritate și angajament social în beneficiul nu numai al refugiaților ucraineni, față de care există o mare atenție, dar și în sprijinul săracilor din această țară, a căror importanță nu va fi niciodată diminuată”.
 
„Aceste relații sunt importante”, a continuat PS Anton Coșa, „și împreună facem alegerile corecte. I-am primit pe cei doi reprezentanți din Norvegia, am ascultat cu atenție proiectele lor, pe care le-am apreciat foarte mult, și le-am mulțumit pentru disponibilitatea și apropierea lor față de Caritas-ul nostru, căruia îi sunt recunoscător și pentru angajamentul constant”.

C. L.