Ultima etapă a „vizitei pastorale” a episcopului de Chișinău a fost întâlnirea cu membrii Mișcării „Căii Neocatecumenale”, care a avut loc la Chișinău, la capela comunității, dedicată sfinților Donat și Eufemia, unde a fost întâmpinat de responsabilul pentru comunitate, Marcos Gutierez și de asistentul spiritual, Pr. Artur Chruslak.
Întâlnireaa avut loc sâmbătă, 27 mai 2023, s-a desfășurat în două etape. Dimineața, episcopul a dorit să se întâlnească personal cu fiecare dintre familii. În acest moment sunt șase familii. Sunt aproximativ treizeci de copii, cu prezența a cinci voluntari. Familiile prezente în Moldova sunt de origine din: Spania, România, Italia, Polonia și SUA.
Episcopul a ascultat mărturiile familiilor, de la părinți la copii, într-o atmosferă de fraternitate, surprinzând bucuria acestei căi și înțelegând totodată că nu lipsesc dificultățile, care sunt mereu înfruntate cu credință și spirit de împărtășire în cadrul comunității.
Sâmbătă după-amiază, PS Anton Coșa a prezidat sfânta Liturghie, în ajunul marii solemnități a Rusaliilor. În predica sa, episcopul menționat bucuria de a fi alături de ei, în aceeași atmosferă ca și comunitatea apostolilor în așteptarea Duhului Sfânt: „De fiecare dată când mă aflu în mijlocul vostru mă încearcă un sentiment plăcut, acela pe care îl poți simți atunci când te afli între oameni dragi, și chiar dacă voi veniți din diferite colțuri ale lumii și vorbiți limbi diferite totuși, sunteți ca o familie mai mare, unită în diversitate, o familie unită în credință și motivată de aceeași misiune. Și atunci când vă adunați în acest cenacol pentru a preamări faptele mărețe ale lui Dumnezeu, sunteți ca o icoană vie a comunității apostolilor din ziua de Rusalii, despre care am auzit vorbindu-se în lectura din Faptele Apostolilor, antipodul turnului Babel, unde Dumnezeu a încurcat limbile oamenilor, astfel încât aceștia să nu se mai înțeleagă și să nu mai poată duce la bun sfârșit temerarul plan de construcție a unui turn care să atingă cerurile”.
De asemenea, episcopul a amintit despre importanța de a fi o comunitate ghidată de Duhul Sfânt și de a ști astfel să își îndeplinească misiunea în cadrul Bisericii: „Ceea ce nu au reușit să facă oamenii din Babel au reușit să facă apostolii: conștienți, așa cum îi învățase Isus, că fără el nu pot face nimic și, fiind umpluți și uniți de Duhul Sfânt, au început să zidească un altfel de turn prin care să ajungă în cer, și așa au început să edifice Biserica. Și au reușit, pentru că au înțeles cuvintele psalmistului: dacă Domnul n-ar zidi casa, în zadar ar trudi cei care o zidesc” (Ps 127,1).
Mesajul episcopului a fost unul clar: „Duhul Sfânt face din voi, pietre vii ale Căii Neocatecumenale, în pofida diversității de neam, de limbă, de vârstă, de mentalitate etc., să fiți una”.
Pentru comunitatea Căii Neocatecumenale, vizita episcopului a fost un moment important de încurajare și încredere, de speranță și de comuniune cu Biserica. Marcos Gutierez, și Pr. Artur Chruslak i-au exprimat episcopului recunoștința și bucuria cu ocazia acestei vizite.