În perioada 13-15 mai 2024, la Oradea a avut loc reuniunea Conferinței Episcopilor din România, găzduită de dieceza de rit latin, la care a participat PS Anton Coșa. 
 
Prezența episcopului de Chișinău este un semn de profundă comuniune, inclusiv datorită legăturilor puternice care unesc comunitatea eclezială din România cu cea din Moldova. Nu trebuie uitat sprijinul enorm primit încă de la începuturile sale de Dieceza de Chișinău din partea Diecezei de Iași. Și astăzi, în dieceza noastră își desfășoară slujirea preoți fidei donum și comunități călugărești din România.
 
Pentru prima dată, la reuniunea episcopilor din România a participat și noul Nunțiu Apostolic, Mons. Giampiero Gloder, care a sosit în urmă cu câteva zile pentru a-și începe misiunea diplomatică la București și Chișinău. Nunțiul a avut apoi ocazia de a se prezenta episcopilor și de a prezida Liturghia dedicată Maicii Domnului de la Fatima în catedrala romano-catolică din Oradea. 
 
Marți, 14 mai 2024, a fost celebrată Liturghia dedicată sfântului Ladislau, întemeietorul orașului, în vechea biserică a Cetății din Oradea. Pe de altă parte, la 15 mai a avut loc o celebrare în rit oriental în localitatea Haieu, lângă Oradea, prezidată de episcopul greco-catolic, Mons. Virgil Bercea, în biserica dedicată vizitei lui Ioan Paul al II-lea.
 
Situația refugiaților ucraineni, activitatea Operelor Pontificale Misionare în România și a Confederației Caritas România, drumul sinodal și Anul Jubiliar 2025, reorganizarea comisiilor, sunt câteva dintre principalele teme discutate de episcopii români la Oradea.
 
În dimineața zilei de miercuri, 15 mai, episcopii s-au întâlnit cu părintele Arturo Sosa, superiorul general al iezuiților, aflat în vizită în România. 

C. L.