Episcopul de Chișinău a primit astăzi, 25 noiembrie 2022, vizita reprezentanților „Caritas Austria”, Gudrun Gusel și Andreas Knapp, în prezența președintelui „Caritas Moldova”, Pr. dr. Petru Ciobanu și a directorului fundației, Edward Lucaci.
 
Cu acest prilej, episcopul a mulțumit acestei organizații a Bisericii Catolice din Austria pentru colaborarea sa nu doar cu „Caritas Moldova”, ci și cu alte organizații sociale ale Diecezei de Chișinău, dar și ale Bisericii Ortodoxe.
 
În cadrul dialogului, episcopul a avut posibilitatea să prezinte ce se realizează în Moldova în beneficiul celor săraci și, în prezent, și în sprijinul primirii și asistenței refugiaților, demonstrând concret cât de importantă este această cooperare.
 
„Caritas Austria” este un exemplu al angajamentului caritabil al Bisericii din Austria în diferite țări din lume, inclusiv în Moldova, unde, datorită intervenției sale, sunt implementate proiecte sociale de diferite tipuri.
 
Zilele trecute, Papa Francisc a primit reprezentanți ai Caritas din întreaga lume, iar la întâlnire a participat și Edward Lucaci, reprezentând „Caritas Moldova”. Cu această ocazie, Suveranul Pontif a amintit angajamentul Bisericii față de cei săraci și, în special, importanța de a trăi alături de săraci și pentru săraci: „Săracii nu sunt numere, ci oameni. Pentru că, trăind alături de cei săraci, învățăm să practicăm caritatea în spiritul sărăciei, învățăm că aceasta înseamnă împărtășire. De fapt, nu numai că o caritate ce nu ajunge doar la buzunar este o caritate falsă, dar o caritate care nu implică inima, sufletul și întreaga noastră ființă este o idee nerealizată de caritate”.
 
„Sunt recunoscător organizației Caritas Austria și tuturor organizațiilor Caritas din Europa și nu numai”, a spus episcopul Anton Coșa, „pentru mărturia lor alături de organizațiile catolice din Moldova. Este vorba de o iubire comună pentru cei săraci, trăită ca un mesaj evanghelic ce ne conduce pe toți la Isus Cristos".

C. L.