Cu ocazia Solemnității Tuturor Sfinților, PS Anton Coșa a prezidat sfânta Liturghie în Catedrala „Providența Divină” și adresându-se credincioșilor prezenți, a reamintit despre darul sfințeniei pe care Dumnezeu îl dă celor care trăiesc în comuniune deplină cu el.
„Solemnitatea tuturor sfinților – a spus PS Anton – este sărbătoarea unei comunități care își trăiește cu încredere relația cu Dumnezeu și îi vede în sfinții pe care istoria Bisericii ni i-a oferit drept modele de imitat. Desigur că toți putem deveni sfinți, dar sfințenia este devotament față de Dumnezeu”.
„În timp ce preotul proclama Evanghelia în timpul liturghiei – a continuat episcopul – și repeta expresia „fericiți”, m-am uitat la chipurile credincioșilor pe care îi aveam înaintea mea și am înțeles și mai mult că și ei pot fi binecuvântați dacă sunt săraci în duh, blânzi, milostivi, sunt flămânzi și însetați de dreptate, așa cum a spus Isus”.
Devoțiunea față de sfinți este un moment important în viața comunității creștine, pentru că îl aduce pe Dumnezeu și mai aproape de om, și de aceea pentru un credincios care se încredințează sfinților este o modalitate de a câștiga și mai mult încrederea în Dumnezeu.
Unele parohii ale diecezei sunt dedicate unor sfinți, precum „Sfântul Alois Scosoppi” la Chișinău, „Sfântul Anton de Padova” la Crețoaia, „Sfântul Ioan Botezătorul” la Glodeni, „Sfântul Francisc de Assisi” la Râșcani, „Sfânta Ana” la Ungheni, „Sfântul Caetan” din Camenca, „Sfântul Iosif” din Râbnița, „Sfânta Marta” din Slobozia-Rașcov, precum și „Sfântul Ioan Paul al II-lea” din Sculeni si capela „Sfântul Donat” al Căii Neocatecumenale.
C. L.