Joi, 30 noiembrie 2023, s-a încheiat în Malta Adunarea Plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale din EuropA (CCEE), care a început luni, 27 noiembrie 2023, și a avut ca temă „Noi pași pentru o Biserică sinodală în Europa”. La adunare a fost prezent și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.
 
Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) este compus din 39 de membri, dintre care 33 sunt conferințe episcopale naționale, la care se adaugă arhiepiscopul de Luxemburg, arhiepiscopul de Monaco, arhiepiscopul maronit al Ciprului, episcopul de Chișinău (Moldova), Dieceza de Mukachevo și Administratura Apostolică din Estonia. Împreună, aceștia reprezintă Biserica Catolică în nu mai puțin de 45 de țări de pe continentul european.
 
În cadrul adunării au fost discutate trei subiecte importante. 
 
Cardinalul Mario Grech, secretarul general al Sinodului, a prezentat lucrările celei de-a 16-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor „Pentru o Biserică sinodală. Comuniune, participare, misiune”, oferind perspective asupra activității de pregătire a celei de-a doua părți a Sinodului, care va avea loc în octombrie 2024. 
 
Cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg, vicepreședinte al CCEE și raportor general al Sinodului, a abordat relația dintre structurile supranaționale și sinodalitatea pentru un nou impuls misionar al Bisericii în Europa. 
 
Cardinalul Grzegorz Ryś, arhiepiscop de Łódź, a oferit o actualizare a progreselor înregistrate de grupul de lucru pentru revizuirea „Charta Oecumenica”, documentul comun de cooperare între Bisericile creștine de pe continentul european, semnat în 2001 de CCEE și CEC (Conferința Europeană a Bisericilor), și care și-a celebrat cea de-a 20-a aniversare în 2021. 
 
În mesajul său introductiv, arhiepiscopul Gintaras Grušas, președintele CCEE, a prezentat câteva dintre provocările sinodale ale continentului; a subliniat angajamentul episcopilor față de o Biserică tot mai sinodală, așa cum a cerut Papa Francisc; a evidențiat angajamentul Bisericilor europene în lupta împotriva abuzurilor, reiterând datoria de a le contracara prin acțiuni concrete și eficiente de prevenire. 
 
La finalul lucrărilor, episcopii au hotărât în unanimitate mutarea sediului CCEE de la „Sfântul Gallen” (Elveția) la Roma în 2024 și, în același timp, și-au exprimat recunoștința față de Biserica elvețiană, și în special față de Dieceza „Sf Gallen”, pentru primirea și generozitatea cu care au însoțit activitatea secretariatului CCEE în toți acești ani.
 
De asemenea, membrii CCEE au prelungit, pentru încă un an, mandatul Pr. Martin Michalicek în calitate de secretar general al CCEE.

C. L.