Adunarea Plenară a Conferinței Episcopilor din România a avut loc la Timișoara în perioada 24-26 septembrie 2024, sesiunea de toamnă, prima sesiune din acest an desfășurându-se în primăvară.

La eveniment au participat episcopii membri ai Conferinței Episcopilor din România și invitați permanenți, precum Nunțiul Apostolic, Mons. Gianpiero Gloder și episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa. Delegatul pentru Culte al Guvernului României a venit cu un mesaj adresat participanților și a dialogat cu episcopii prezenți la întâlnire.

Prima sfântă Liturghie a fost celebrată în Catedrala din Lugoj 24 septembrie. La 25 septembrie a fost celebrată Liturghia în rit oriental la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Timișoara. Celebrarea din 26 septembrie a avut loc în Biserica „Millenium”, cartierul Fabric - Timișoara.

În cadrul diferitelor sesiuni ale adunării au fost abordate diverse teme, în special Sinodul Episcopilor și Anul Jubiliar 2025, precum și rapoarte ale diferitelor comisii care funcționează în cadrul CER.

Episcopul Anton Coșa, întotdeauna recunoscător să fie implicat într-un eveniment atât de important pentru Biserica din România, împărtășește pe cât este posibil din experiența Diecezei de Chișinău și este deschis pentru orice formă de colaborare.

Legătura dintre cele două realități ecleziale, România și Republica Moldova, este profundă și semnificativă, și este confirmată de istoria celor două Biserici locale, care au fost întotdeauna în contact și cooperare.

Episcopia Romano-Catolică de Chișinău va găzdui următoarea sesiune a CER în perioada 14-17 mai 2025.

C. L.