În zilele de 27 și 28 octombrie 2022 a avut loc Adunarea plenară a CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei), desfășurată online, cu prezența tuturor președinților conferințelor episcopale europene. La reuniune a participat și PS Anton Coșa.
 
Lucrările au fost deschise de către Mons. Gintaras Grušas, președintele CCEE, precedate de salutul Eminenței Sale Card. Marc Ouellet, prefectul Dicasterului pentru Episcopi, și de Mons. Visvaldas Kulbokas, Nunțiu Apostolic pentru Ucraina. Moderator a fost Pr. Martin Michalíček, secretarul general al CCEE.
 
Prima sesiune de lucru a abordat tematica Sinodului, în fazele sale diecezană și națională, iar cuvântul a fost luat de Eminența Sa Card. Jean-Claude Hollerich .
 
În cadrul celei de-a doua sesiuni, în după-amiaza zilei de 27 octombrie, s-a discutat despre pregătirea Adunării Continentale de la Praga și au luat cuvântul Mons. Ladislav Nemet, vicepreședinte al CCEE, și Mons. Jan Graubner, arhiepiscop de Praga.
 
De asemenea, importantă pentru prezentarea etapei continentale a Sinodului și a Adunării planificate, a fost intervenția Eminenței Sale Card. Mario Grech, secretar general al Sinodului. Aceasta a fost urmată de dezbaterea în plen.
 
Vineri, 28 octombrie, a avut loc ultima sesiune de lucru, în cadrul căreia a fost prezentat și aprobat bugetul CCEE pentru anul 2023.
 
Ulterior au fost aleși noi președinți ai comisiilor CCEE: Comisia pentru Evanghelizare și Cultură, Mons. Zbignew Stankevics (Riga - Letonia), Comisia pentru Familie și Viață, Mons. Leo Cushley (Edinburgh - Scoția), Comisia pentru Tineret, Mons. Claudio Giuliodori, (Universitatea S.Cuore Milano - Italia), Comisia pentru Pastorală Socială, Mons. Bogdan Dzyrokn (Ucraina), Comisia pentru Finanțe, Mons. Markus Büchel (St. Gallen - Elveția).

Concluziile lucrărilor au fost prezentate Mons. Gintaras Grušas, președintele CCEE.

C. L.

Foto: Arhivă