Astăzi, 9 aprilie 2020, în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, a fost celebrată Liturghia Crismei, cu binecuvântarea uleiurilor care vor fi distribuite parohiilor și reînnoirea promisiunilor de la hirotonire ale preoților. Totuși, anul acesta credincioșii nu au participat la celebrare, precum cer normele dictate de autorități în acest timp de pandemie.

Episcopul a prezidat liturghia în prezența unui singur preot și a organistului. Mons. Anton Coșa, în calitate de bun păstor, nu a ezitat să-și afirme apropierea față de preoți, care au putut participa la liturghie, asculta cuvântul episcopului reînnoi promisiunile de la hirotonire prin conectarea la canalul Youtube al parohiei.

Respectarea regulilor care interzic prezența credincioșilor este dictată de nevoi urgente pentru binele public și trebuie respectată atunci când viața umană este un joc. Aceeași indicație a provenit și din partea Sfântului Scaun, care a invitat toți episcopii ale căror dieceze se află în țările afectate de pandemie să suspende celebrările publice și să celebreze în privat, permițând credincioșilor să participe prin intermediul tehnologiilor moderne. La fel se întâmplă și la Roma, în Bazilica Sf. Petru, unde Papa Francisc va celebra riturile Săptămânii Sfinte și de Paște, care pentru credincioșii catolici vor fi duminică, 12 aprilie, fără credincioși.

În timpul liturghiei, Preasfințitul Anton Coșa a invitat Dieceza să se roage pentru preoți și, în momentul reînnoirii promisiunilor, printr-un gest de paternitate, a pronunțat numele fiecărui preot. La sfârșitul liturghiei, Episcopul a mulțumit întregului cler pentru dăruirea lor generoasă în slujirea comunităților.

După-amiază, Episcopul va prezida Liturghia Cinei Domnului și vor începe riturile Săptămânii Sfinte.