După 5 ani în care Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași a fost închisă pentru lucrări de restaurare și consolidare, miercuri 15 septembrie 2021, cu ocazia comemorării Maicii Domnului Îndurerate, va avea loc redeschiderea solemnă, prezidată de PS Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei de Iași. La această sărbătoare va fi prezent și PS Mons. Anton Coșa, Episcopul Diecezei de Chișinău.

În timpul sfintei Liturghii, vor fi sfințite noul altar și cripta, iar celelalte elemente noi ale catedralei vor fi binecuvântate, inclusiv amvonul, ferestrele, ușile și orga.

Așa cum a scris Episcopul de Iași, anunțând redeschiderea Catedralei: „ Acest eveniment solemn, pe care ne pregătim să-l celebrăm, reprezintă cu adevărat un moment istoric în viaţa Diecezei de Iaşi, dar, în acelaşi timp, este şi o ocazie de reflecţie spirituală şi de reînnoire eclezială pentru întreaga noastră comunitate diecezană”.

Încă din secolul al IV-lea, catedralelor li s-au atribuit mai multe denumiri: inima creștinismului, catedra episcopului, „biserica principală și mama tuturor bisericilor” din Dieceză, centru spiritual și liturgic, punct de referință pentru preoți și credincioși. După cum însuși Episcopul de Iași a scris: „catedrala este locul în care comunitatea, unită cu episcopul ei, trăiește și crește în credință prin celebrarea Euharistiei, misterul prezenței lui Cristos cu noi și în noi”. Odată cu fondarea Episcopiei romano-catolice de Iași, care a avut loc la 27 iunie 1884, vechea biserică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, la 15 august 1789, a devenit catedrală. În această catedrală a slujit episcopul martir, fericitul Anton Durcovici.

„Sunt recunoscător pentru invitația primită din partea Episcopul Diecezei de Iași – a spus PS Anton Coșa – cu ocazia redeschiderii Catedralei. Participarea la acest eveniment mă aduce înapoi la originea formării mele preoțești, de fapt cu siguranță, nu pot uita prezența mea în această Biserică, mai întâi ca seminarist și ulterior, în primii ani de preoție, cu ocazia întâlnirilor organizate de PS Petru Gerghel”.

„Catedrala – a continuat episcopul de Chișinău – reprezintă locul comunității care se află în comuniune cu păstorul său. Și asta simt adânc în inima mea când prezidez euharistia în Catedrala din Chișinău, alături de confrații preoți, persoane consacrate și credincioși. Voi simți aceeași emoție, datorită originii mele, când voi intra în catedrala restaurată din Iași în următoarele zile, gândindu-mă la istoria mea de seminarist, preot și astăzi episcop”.

C.L.