La invitația episcopilor catolici de ambele rituri – romano- și greco-catolic – din România, în perioada 26-28 septembrie 2016, episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, participă, în calitate de membru invitat, la sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România (CER), care se desfășoară la Oradea. Printre participanți se numără și Excelența Sa Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic pentru România și Republica Moldova, și Mons. dr. Benone Farcaș, rectorul Seminarului mare din Iași, care a prezentat ultimele modificări operate de Papa Francisc în materie de drept matrimonial.

Lucrările au început luni, 26 septembrie 2016, la ora 17.00, cu cuvântul de salut al episcopului latin de Oradea, Preasfințitul Böcskei László, care a prezentat și programul de lucru al celor trei zile de lucrări.

Tematica lucrărilor se axează în principal pe milostivire, făcându-se referință la Anul Jubiliar al Milostivirii, proclamat de Papa Francisc. În acest sens, ca manifestare a milostivirii sufletești, după prima întrunire a CER, ierarhii catolici au mers în catedrala episcopală din Oradea, unde, după ce au trecut prin Poarta Sfântă, s-au unit în rugăciune, cu credincioșii orădeni și cu preoții din Dieceza de Oradea, la mormântul episcopului Tempfli József.

În același spirit al milostivirii au continuat lucrările din ziua de marți, 27 septembrie, când Biserica îl comemorează pe sfântul Vincențiu de Paul, supranumit „părintele săracilor”. Ca expresie a milostivirii trupești, episcopii au vizitat Centrul „Caritas” și căminul de bătrâni „Sfânta Elisabeta”, întâlnindu-se cu vârstnicii beneficiari ai acestui așezământ social. În aceeași zi, la ora 16.30, episcopii au vizitat cetatea Oradea, unde s-au recules la vestigiile vechii catedrale episcopale și au participat la vernisarea expoziției „Moștenirea a 900 de ani - capitole din istoria Episcopiei Romano-Catolice de Oradea”. Începând cu ora 18.30, episcopii împreună cu nunțiul apostolic au celebrat o liturghie solemnă în biserica din cetatea Oradea.

Lucrările sesiunii de toamnă a CER se vor încheia miercuri, 28 septembrie.

Pr. Petru Ciobanu
după www.angelus.com.ro
Sursa foto: https://www.facebook.com/nagyvaradi.egyhazmegye