Episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa, însoțit de vicarul general, Mons. Cesare Lodeserto, a participat la liturghia funerară pentru PS Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, răpus de Covid-19 la 12 ianuarie.

Liturghia funerară, care a început la ora 8.00, a fost celebrată în Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față” din Cluj, în prezența a numeroși episcopi români, a clerului eparhiei, a persoanelor consacrate și credincioșilor, fiind prezidată de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Slujba de înmormântare au fost celebrate la ora 12.00, pe esplanada din fața Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor din sec. XX”, aflată în construcție prin vrednicia episcopului răposat, în Piața „Timotei Cipariu” din Cluj, fiind prezidată de PS Claudiu Pop, episcop auxiliar al Curiei Arhiepiscopale de Alba Iulia și Făgăraș.

„A fost un moment de mare emoție – a spus PS Anton Coșa – și am simțit că trebuie să particip, în pofida distanței, pentru a fi alături de confratele meu episcop în trecerea lui spre cele veșnice și, în același timp, să-mi exprim solidaritatea față de Eparhia de Cluj-Gherla, care și-a iubit atât de mult păstorul”.

„Sunt evenimente care îndurerează, mai ales în această perioadă de pandemie – a mai spus episcopul de Chișinău –, însă atitudinea noastră trebuie să fie una de credință, chiar și în cazul, cum este cel de față, a morții unui confrate episcop respectat, care, cu siguranță, și-a oferit viața pentru binele spiritual al comunității al cărei păstor era de mulți ani”.

La slujba de înmormântare au participat numeroși credincioși, respectându-se normele prevăzute pentru a evita orice risc de molipsire; a fost un moment înălțător și mai ales trăit cu credință. Acesta a fost răspunsul cel mai semnificativ din partea unei comunități bisericești care a avut o legătură intensă cu păstorul ei, care de acum se va ruga pentru Biserica sa la tronul Tatălui ceresc.
C.L.