În perioada 22-26 februarie, nu departe de Roma, la Castel Gandolfo, se desfășoară cea de XXXIX-a Întâlnire Internațională a Episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarilor, organizată de această mișcare, în colaborare cu Congregația pentru Episcopi, având ca temă: O Biserică ce generează unitate: dăruire, angajare, obiective. Întâlnirea a adunat în Cetatea Eternă 60 de episcopi din 31 de țări de pe diferite continente. Inima acestei întâlniri a fost participarea la audiența generală cu Sfântul Părinte Papa Francisc, miercuri, 24 februarie, în Piața „Sfântul Petru” din Roma, prilej cu care pontiful i-a salutat pe episcopi, îndemnându-i „să păstreze mereu vie în ministerul apostolic carisma unității, în comuniune cu succesorul lui Petru”.

Un scurt salut adresat păstorilor adunați la Castel Gandolfo a dat startul întâlnirii în ziua când Biserica sărbătorește Catedra sfântului Petru, 22 februarie. Prima zi a întâlnirii a fost 23 februarie, având ca temă „Ca toți să fie una” – exigența lumii de astăzi – rugăciunea lui Isus la Tatăl. Ziua a început cu Laudele, după care a urmat un cuvânt de salut și introducerea făcută de cardinalul Francis Xavier Kriengsak, arhiepiscop de Bangkok (Thailanda) și urmărirea discursului Papei Francisc la aniversarea a 50 de ani de la instituirea Sinodului Episcopilor. După o scurtă pauză au urmat mărturii ale unor episcopi, după care a fost vizionat un film și un interviu cu Patriarhul de Constantinopol Bartolomeu. La miezul mizei a fost celebrată sfânta Liturghie, după prânz existând posibilitatea adorației euharistice sau a unei plimbări prin frumoasele grădini ale castelului. La ora 16.00, cu un discurs despre unitate ca angajament și drum de făcut, s-a adresat episcopilor prezenți Maria Voce, președintele Mișcării Focolarilor. Au urmat apoi întrebări și un scurt moment muzical, după care episcopii au lucrat pe grupuri.

Miercuri, 24 februarie, la ora 8.15, episcopii au celebrat sfânta Liturghie în Bazilica „Sfântul Petru” din Vatican, după care au mers la audiența generală cu Sfântul Părinte, în cadrul căreia Papa Francisc a vorbit despre puternicii lumii acesteia, care încearcă să domine prin avere și putere, fără a ține cont de spiritualitate, dar Dumnezeu are planurile lui cu fiecare om, oferindu-i și posibilitatea convertirii. Cateheza papei a avut ca punct de plecare figura regelui Ahab din Cartea întâi a Regilor, cap. 21. După încheierea audienței, episcopii au trecut prin Poarta Sfântă a Milostivirii, recitând Psalmul 50, după care au cântat imnul marian Salve Regina în fața celebrei Pietà a lui Michelangelo.       

După prânz, întorși la Castel Gandolfo, episcopii s-au întâlnit cu cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor, care le-a vorbit despre sinodalitate în gândirea și conducerea Papei Francisc, nu înainte de a face un scurt rezumat al ideii de sinodalitate la fericitul Paul al VI-lea, sfântul Ioan Paul al II-lea și Papa emerit Benedict al XVI-lea. După un scurt concert de muzică de pian a urmat dialogul dintre cardinalul Lorenzo și episcopi, iar apoi lucrul pe grupuri, în care s-au căutat exemple de situații în care, în biserici, se generează comuniunea / sinodalitatea.  

Ziua de joi, 25 februarie, are ca temă un citat din Evangelii gaudium, nr. 87: „Fiecare să-l considere pe celălalt mai presus de sine”(Fil 2,3): a trăi ca popor al lui Dumnezeu în Biserică. Laudele au fost urmare de un film despre unitate cu Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarilor, după care au fost împărtășite unele experiențe în lumina cuvintelor: „Într-o lume dezbinată, cum să fim celule de unitate, sau poduri mai degrabă, decât frontiere”. După o scurtă pauză, Jesus Moran, co-președinte al Mișcării Focolarilor, a prezentat câteva reflecții despre Biserica de astăzi și carisma Chiarei Lubich, iar la ora 12.15 va urma sfânta Liturghie. După amiază va vorbi episcopul de Albano, Marcellor Semeraro, secretarul Consiliului Cardinalilor – C9, tema aleasă de el fiind Lumen gentium”: busola magisteriului Papei Francisc în Biserica de astăzi, urmând dialogul și lucrările pe grupuri cu întrebarea: „Care sunt obstacolele drumului spre unitate?”

Tema zilei de vineri, 28februarie, este „Mergeți în toată lumea”: pentru o cultură a întâlnirii și a milostivirii, având ca punct de plecare conferința Mons. Klaus Hemmerle despre „Coordonatele unității”. După conferință va urma prezentarea sintezei lucrărilor pe grupuri din zilele precedente, apoi Mons. Giuseppe Petrocchi va vorbi despre Maria mama milostivirii și a unității în viața episcopului de astăzi, urmând apoi dialogul. Sfânta Liturghie va fi celebrată la ora 13.15, iar începând cu ora 16.00 va fi prezentat filmul Drumul de comuniune despre întâlnirea ecumenică a episcopilor de la Istanbul, urmând momentele de dialog despre întâlnirea de la Castel Gandolfo și concluziile prezentate de cardinalul Francis Kriengsak. Punctul acestei întâlniri va fi pus de rugăciunea Vesperelor din seara aceleiași zile.

Pr. Petru Ciobanu
după: Relatarea PS Florentin de la Roma
despre Întâlnirea Episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarilor