Sâmbătă, 7 mai 2016, Dieceza de Odessa-Simferopol (Ucraina) a sărbătorit 25 de ani de la retrocedarea Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” comunității catolice din acest oraș din sudul țării vecine. Printre invitații la eveniment s-a numărat și păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, care a fost însoțit de Pr. diacon Edgar Vulpe.

Preasfințitul a răspuns invitației episcopului diecezei în cauză, PS Bronisław Bernacki, ținând cont, pe lângă comuniunea de credință și vecinătatea teritorială, și de faptul că creștinii catolici din regiunea Odessei, în perioada sovietică, au avut o soartă similară catolicilor din dieceza noastră. Pe lângă aceasta, în aceeași zi a fost sărbătorită înființarea, la 4 mai 2002, de către sfântul Ioan Paul al II-lea, a Diecezei de Odessa-Simferopol.

Sărbătoarea a adunat în metropola de pe malul Mării Negre episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși din Ucraina, Bielorusia și Republica Moldova. Celebrantul principal la sfânta Liturghie comemorativă a fost arhiepiscopul Petro Malciuk, ordinariul Diecezei de Kiev-Jitomir, originar din Dieceza de Chișinău, Parohia „Sfânta Marta” din Slobozia-Rașcov, care recent a împlinit opt ani din ziua consacrării episcopale.

Pr. diacon Edgar Vulpe