În timp ce Dieceza de Chișinău este angajată cu mare generozitate în primirea refugiaților din Ucraina, episcopul de Chișinău a dorit să-și exprime apropiereafață de diecezele de rit latin și oriental din Odesa.
 
„Am simțit că este de datoria mea să fiu în mod concret alături de episcopii din Odesa și de comunitățile lor – a spus episcopul Anton Coșa – împărtășind cu ei o parte din providența pe care Domnul ne-o aduce”.
 
Păstorul Bisericii din Chișinău a continuat: „Mă gândesc deseori la condiția și suferința lor, așa că, pe lângă darul rugăciunii, am considerat că este corect să fac și altceva și să dau semnul unei carități care depășește granițele diecezei și îmbrățișează frații și surorile „de alături”, cum spune Papa Francisc”.
 
Diecezele din Odessa, atât de rit latin, cât și de rit oriental, sunt foarte angajate în slujirea credincioșilor rămași în zonă, iar faptul că unele dintre comunitățile greco-catolice și-au pus la dispoziție spațiile liturgice pentru a servi masa a provocat, de asemenea, o mare emoție.
 
„Cinci pâini și doi pești” este numele cantinei caritabile administrate de Parohia greco-catolică din orașul Beryslav, situat la aproximativ șaptezeci de kilometri de Kherson. După cum a spus parohul: „nu există acces în oraș, oamenii sunt în condiții dificile, nu au hrană, nu au produse de primă necesitate, produse de igienă, nu au mâncare pentru copii, pentru că nu se poate face rost de tot ceea ce au nevoie”.
 
Cantina a fost deschisă încă din luna ianuarie a anului trecut. Înainte de război se oferea o masă, dar numai o dată pe săptămână după sfânta Liturghie, dar  de când a început războiul, s-a decis să fie servită masa în fiecare zi. Acum sunt 100-110 persoane pe zi, dintre care aproximativ 40 de copii.

C. L.