Mons. Anton Coșa va fi prezent în Varșovia duminică, 12 septembrie, pentru ceremonia de beatificare a cardinalului Ștefan Wyszyński, programată pentru 7 iunie 2020, însă amânată din cauza pandemiei.

Pe 12 septembrie, cardinalul Wyszyński va fi beatificat la Varșovia, așa cum a fost anunțat de cardinalul Kazimierz Nycz, arhiepiscop al orașului, împreună cu sora Roza Maria Czacka, fondatoarea Congregației surorilor franciscane Slujitoarele Crucii, a cărei carismă este serviciul persoanelor cu deficiențe de vedere.

Ritul va fi sărbătorit la ora 12:00, la marele Templu al Providenței Divine, cea mai înaltă biserică din Varșovia, și prezidat de Cardinalul Marcello Semeraro, Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, Legatul Papal.

Cardinalul Ștefan Wyszyński a murit la 28 mai 1981, iar sfântul Ioan Paul al II-lea a spus despre el: „Păstor bun, cheia de boltă a Bisericii din Varșovia și cheia de boltă a întregii Biserici a Poloniei”. Cu doar 15 zile mai devreme Papa Wojtyła fusese grav rănit în Piața „Sfântul Petru”. Între ei a existat o relație de afecțiune, stimă, dragoste pentru Biserică și pentru Maria, două vieți împletite și în parfumul sfințeniei.

Primat al Poloniei din 1948 până la moartea sa, Wyszyński a fost întotdeauna considerat un sfânt pentru națiunea sa, dar și un tată al patriei, pe care nu a abandonat-o în timpul naziștilor și pe care a apărat-o împotriva comunismului. Creat cardinal în ianuarie 1953, a plătit pentru apărarea Bisericii cu închisoarea. S-a confruntat cu impunerea regimului, mai ales prin a înlătura libertatea de cult, nu a rămas tăcut, a scris, și-a exprimat disidența și pentru aceasta a fost arestat în toiul nopții. A petrecut trei ani în închisoare, din 1953 până în 1956, unde a avut parte de tortură și violență. Pe 19 decembrie 2017, Papa Francisc i-a recunoscut virtuțile eroice, în 2019 s-a constatat miracolul, vindecarea unei tinere care suferea de cancer tiroidian.

„Am acceptat cu bucurie invitația din partea Conferinței Episcopilor Polonezi, de a fi prezent - a comentat Episcopul Anton Coșa – deoarece consider participarea la acest mare eveniment al bisericii poloneze un semn de recunoștință adresat acestui pastor, care a apărat Biserica în vremuri dificile, cu mult curaj și credință, dând o mărturie autentică a fidelității Evangheliei”.

„Mai mult - a continuat episcopal de Chișinău - legătura existentă între Biserica poloneză și cea din Republica Moldova este importantă și voi duce în inima mea la acest eveniment eclezial pe toți preoții, persoanele consacrate și laicii polonezi, care cu dăruire slujesc Dieceza de Chișinău”.

C.L.