La 16 ianuarie 2016, la Vatican, în Aula „Paul al VI-lea”, Sfântul Părinte Papa Francisc s-a întâlnit cu membrii Mișcării Creștine a Muncitorilor. La invitația președintelui mișcării, Carlo Costalli, la această audiență specială a participat și episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, care a dorit să-și arate astfel prețuirea pentru serviciile pe care această mișcare le face diecezei noastre.

Mișcarea Creștină a Muncitorilor este o asociație cu caracter social, de solidaritate și voluntariat, care promovează afirmarea principiilor creștine în viață, cultură, legislație, fapt pentru care este considerată o mișcare eclezială de mărturie evanghelică, având la bază principiile doctrinei sociale a Bisericii. În Dieceza de Chișinău, Mișcarea Creștină a Muncitorilor este prezentă de 15 ani.

În cadrul audienței, Papa Francisc, adresându-se participanților, a făcut referință la trei cuvinte care îi pot ajuta pe muncitori în misiunea pe care o au. Cele trei cuvinte au fost educație, împărtășire și mărturie. „Educația” Papa Francisc a definit-o ca fiind „capacitatea de a extrage ceea ce este mai bun din propria inimă”. Prin „împărtășire”, Sfântul Părinte a dorit să evidențieze că munca nu este doar o vocație la nivel individual, ci și o oportunitate de a intra în relație cu alții. Vorbind despre „mărturie”, papa a amintit că sfântul Paul încuraja mărturisirea credinței și prin muncă și activități, învingând lenea și comoditatea. La finalul discursului, Sfântul Părinte i-a încurajat pe membrii federației Mișcarea Creștină a Lucrătorilor să-l mărturisească pe Cristos pornind de la stilul de viață personal și din mediul asociativ (după www.radiovaticana.va).

Profitând de ocazie, Preasfințitul Anton Coșa a făcut o vizită la Secretariatul de Stat, unde s-a întâlnit cu substitutul pentru afacerile publice ale acestui organism bisericesc, arhiepiscopul Giovanni Angelo Becciu, cu care a discutat despre situația actuală a Bisericii Catolice din Republica Moldova.

Pr. Petru Ciobanu